‘Afgestudeerden, stop met hoeden gooien!’

Helaas, het alom bekende baretwerpen mag niet meer. Althans, op de Universiteit van East Anglia (UEA) in Engeland. De academische baret, of mortarboard, zorgt namelijk voor verwondingen. “Het is een onacceptabel risico. We willen er zeker van zijn dat niemands dag geruïneerd wordt.”

Dat kregen de studenten van de universiteit in Norwich te horen na meerdere klachten over de vallende hoedjes. De school komt de studenten zelf tegenmoet: de baretten worden naderhand digitaal in de foto toegevoegd. “Buiten dat het veiliger is, komt het voordeel er bij dat er meer gezichten van de studenten te zien zijn op de foto”, zegt het bedrijf dat de foto’s verzorgt tegen studentenblad The Tab. De studenten zijn er echter helemaal niet blij mee. Louisa Baldwin, voorzitter recht en maatschappij zegt: “Ik betaal vijfenveertig pond voor een hele dag om wat kleding te huren. Dan moet ik mijn hoed gewoon de lucht in kunnen gooien!”

Volgens de universiteit is het verbod samen met de kledingleverancier overlegd. Die zegt vaker ‘beschadigde baretten’ terug te krijgen na de examens. Anglia Rusking University in Cambridge heeft ook geprobeerd een stop te zetten op het mortarboardgooien. “We vragen de bijna-geslaagden hun hoeden niet de lucht in te gooien. Ze raken niet alleen beschadigd, de hoeken van de hoedjes kunnen ook verwondingen toebrengen aan andere studenten of omstanders.” Of de studenten zich ook aan het verbod houden, is nog maar de vraag.

Volgens Tineke Bennema, perswoordvoerder van Tilburg University, hoeven we in Tilburg nergens bang voor te zijn. Op Nijenrode worden de baretten wel gewoon de lucht ingegooid.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.