Studenten pleiten voor flexstuderen op Tilburg University

Studenten pleiten voor flexstuderen op Tilburg University

Een volle mep collegegeld betalen terwijl je nog maar een paar vakken volgt? Onzin, vinden studenten Nicole Leenart en Alicia van der Kraan. Univers werd door een docent uitgenodigd om hun presentatie bij te wonen tijdens het vak Communicatie en Beïnvloeding. Onder het mom doe eens gek sloten we aan in een collegezaal in het Academia-gebouw.

De UvA en de HvA starten waarschijnlijk per 1 januari 2017 een proef met flexstuderen. Fracties SAM en Front lieten eerder al weten positief te zijn over dit experiment. De twee studenten communicatie- en informatiewetenschappen gooien nogmaals een balletje op. Leenart: “Eigenlijk is er tegenwoordig alleen plek voor één soort student: dat is de voltijdstudent die na een aantal jaren is uitgeleerd en dan gaat werken. Volgens mij ben je nooit uitgeleerd.”

Volgens haar houdt het huidige onderwijsstelsel geen rekening met andere gevallen: “Er is eigenlijk geen plek voor studenten die voor naasten moeten zorgen, vader of moeder zijn, een eigen bedrijf hebben of een bestuursjaar willen doen. Waarom? Gewoonweg omdat dit ontzettend veel geld kost. Het wordt onwijs duur en onaantrekkelijk gemaakt om je naast je studie op persoonlijk vlak te ontwikkelen.”

“Als Tilburg University de student écht begrijpt, dan begrijpt ze ook dat het huidige stelsel niet gezond is voor de student”

Betalen per vak

De beste optie: betalen per vak. “Het is beter dat de student vier vakken kan volgen waar hij de volle focus op kan leggen, in plaats van dat hij naast zijn bestuursjaar al je vakken op halve kracht moet volgen. Dat gaat ten koste van je cijfers. Waarom zouden we het hier op Tilburg University ook moeten invoeren? Volgens mij zegt de slogan al genoeg: understanding society. Als Tilburg University de student écht begrijpt, dan begrijpt ze ook dat het huidige stelsel niet gezond is voor de student.”

Alicia Van der Kaan geeft aan dat ze veel mensen kent die de volle mep moeten betalen terwijl ze nog maar één of twee vakken moeten afronden. Kan het zo zijn dat dit plan gemakzuchtigheid in de hand werkt? “Ik denk niet dat dit experiment langstuderen bevordert. Het kost nog steeds veel geld.” Leenart voegt toe: “Druk is altijd belangrijk, maar het mag niet naar het ongezonde toe gaan.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.