Data Science in Den Bosch wordt departement TiSEM

De Bossche afdeling Data Science wordt een departement van de Tilburgse economische faculteit TiSEM. Het bestuur van Tilburg University is het daarover eens met de collega’s in Eindhoven. Wel moeten de universiteitsraden er nog mee instemmen.

De Jheronimus Acadamy of Data Science is een gezamenlijk project van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. In beide steden zijn er bachelors, en in het oude klooster Mariënburg in Den Bosch komt een master.

De campus op Mariënburg komt nu onder het penvoerderschap van TiSEM. Het oprichten van een apart instituut of een ‘interfaculteit’ was ook een optie, maar ‘Den Bosch’ parkeren onder Tilburg is een stuk eenvoudiger. Dat meldde rector magnificus Emile Aarts vandaag aan het Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad.

De raad was er blij mee. “Maar ik kan me voorstellen dat medezeggenschap in Eindhoven dit niet zonder slag of stoot zal accepteren”, reageerde Marinus Verhagen van fractie Abvakabo.

Geld opgeslokt
Ook in Tilburg leven zorgen over Data Science. Volgens de fractie Onafhankelijken ‘kannibaliseert’ de opleiding op de budgetten voor de andere opleidingen bij economie. “Er was ons voorgehouden dat er extra geld beschikbaar zou komen. Maar ik schrok van het deel van de begroting van andere opleidingen dat wordt opgeslokt door Data Science”, zei Hans Haans.

Volgens Aarts is er echter nooit extra geld toegezegd. Data Science zou “uit de financiële reserves” van de faculteiten  worden betaald. “Zij moeten dit intern regelen. Ga de discussie aan binnen de faculteit.”

Weinig inschrijvingen
Ook blijft het aantal inschrijvingen voor de master in Den Bosch achter. Reden, volgens het bestuur: de eisen zijn hoog. Belangstelling is er genoeg, maar slechts weinigen is het gegeven om aan deze master te mogen beginnen. “Het is echt een stoere opleiding”, zei Aarts.

De universiteiten ontwikkelen op dit moment een schakelprogramma. Wie niet aan de criteria voldoet, kan zo zijn kennis bijspijkeren en alsnog in september instromen. Volgens het College van Bestuur liggen alle andere voorbereidingen, zoals de verbouwing van Mariënburg, op schema. Voorzitter Koen Becking: “Het gaat lukken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.