SAM en Front tegen avondcolleges

De studenten van Wageningen University protesteren woensdagmiddag tegen een proef met avondcolleges. Tilburg University heeft deze al een tijdje. Fractie Front en Fractie SAM snappen de protesten van de studenten.

Fractie SAM kreeg afgelopen jaar veel klachten van studenten die thuis wonen. Ze klagen over de treintijden, het niet thuis kunnen eten en de tijd die zij extra spenderen aan de colleges. Iris Wester, voorzitter SAM: “Voor sommige specifieke studenten kunnen de avondcolleges fijn zijn. Voor de meesten echter niet. Zij kunnen niet meer ‘s avonds sporten, werken of op normale tijden avondeten.” Maar dat zijn niet de enige problemen volgens Wester. “Het kan zijn dat je een college ’s morgens hebt en daarna ’s avonds weer. Er valt dan een heel groot gat.”

Fractie Front sluit zich daarbij aan, zegt dagelijks bestuurder Machiel Hermans. “De avondcolleges zijn niet positief. Het is onwenselijk dat tentamens of colleges ’s avonds plaats vinden. Veel verenigingen organiseren dan activiteiten. Ook moeten studenten dan vaak werken vanwege het leenstelsel. Avondcolleges weerhouden studenten om zichzelf optimaal te ontwikkelen naast hun studie.” Volgens Hermans is het waarschijnlijk een capaciteitsprobleem. “Maar gelukkig wordt daar al veel aan gedaan, kijk naar het nieuwe Onderwijs- en zelfstudiecentrum.”

Oplossingen
Er zijn wel oplossingen volgens de fracties. SAM-voorzitter Wester: “Wij zijn voor meer flexibiliteit. Verplichte (avond)colleges passen niet binnen dat totaalplaatje. Daarom zijn we bezig met meer digitalisering zodat een student bijvoorbeeld thuis college kan volgen.” Maar dat gaat niet zonder haken en ogen. “De universiteit zit met de privacy van hoogleraren. Die willen vaak niet volledig openbaar op het web staan.” Wester voegt toe dat digitalisering echter wel van deze tijd is. “Daar zou de uni meer aan moeten doen.”

Volgens Front zijn docenten vaak ook geen voorstander van het geven van colleges in avonduren. “Echter door het gebrek aan lokalen noodzaakt dat docenten tot het geven van avondcolleges. Wanneer het aantal lokalen toeneemt, hoeven minder colleges in de avond plaats te vinden”, aldus dagelijks bestuurder Hermans. Front is geen voorstander van het volledig digitaliseren van colleges en het daarmee vervangen van docenten. “Toch kan het in sommige gevallen wel uitkomsten bieden om geen colleges in de avonduren te laten plaatsvinden.”

Tilburg University
De universiteit heeft aangegeven nog te reageren. Bij een reactie updaten we dit bericht.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.