Propedeuse in tweede jaar verplicht? Dat mag niet

De Universiteit Leiden schaft het bindend studieadvies (BSA) af in het tweede jaar. Daarmee blijft geen enkele universiteit over die studenten verplicht een BSA te halen in het tweede studiejaar. Lang leven de lol in het tweede jaar dus? Daar steken sommige universiteiten alsnog een stokje voor, door studenten verplicht hun propedeuse te laten halen in het tweede jaar. Maar daarmee overtreden ze de wet.

Afgeschaft
Voorheen moest je zowel in je eerste jaar, als in je tweede jaar minimaal 45 studiepunten behalen om door te mogen gaan met je studie aan de universiteit van Leiden. Door de afschaffing blijft die regel alleen in het eerste jaar van toepassing. In Leiden vervalt ook de eis om in het tweede jaar je propedeuse te behalen.

“Als je met moeite 30 punten bij elkaar sprokkelt in je eerste jaar, dan volg je waarschijnlijk niet de studie die bij jou past”

Daarmee gaat de universiteit in een klap een stuk verder dan sommige andere universiteiten. Op onder andere de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Vrije Universiteit Amsterdam is de regel dat de propedeuse in het tweede jaar gehaald moet worden nog steeds van kracht.

P-in-2
Verplicht je P halen in je tweede jaar moet dus ook op de RUG. We belden met Nathalie Niehof, voorzitter van Lijst Calimero; de grootste studentenfractie van Groningen. Niehof geeft aan dat de zogenaamde P-in-2-regel al een tijdje in werking is op de RUG. Hij werd tegelijk ingevoerd met de BSA. Niehof: “In je eerste jaar moet je 45 punten halen, in je tweede jaar minimaal de 15 resterende van je eerste jaar. We staan hier als studentenfractie achter. De BSA en P-in-2 hebben een selecterende en verwijzende functie. Als je met moeite 30 punten bij elkaar sprokkelt in je eerste jaar, dan volg je waarschijnlijk niet de studie die bij jou past.”

Wet overtreden
Hiermee overtreden universiteiten de wet, zo stelt onderwijsrechter Ben Olivier vandaag in een afscheidsinterview met het Hoger Onderwijs Persbureau. In 2014 won een student die dit stelde nog een rechtzaak van de Hogeschool van Amsterdam.

Op Tilburg University geldt een BSA van 42 studiepunten voor je eerste jaar. In je tweede jaar en later hoef je geen verplicht aantal vakken te halen om door te mogen studeren.Beeld: Wikimedia Commons

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.