Prof. Johan Polder plaatst kanttekening bij onderzoek CBS

Prof. Johan Polder plaatst kanttekening bij onderzoek CBS

Volgens het CBS worden mensen steeds ouder. Na ons vijfenzestigste leven we gemiddeld nog 19,7 jaar. In 2060 zou dat volgens de prognose gemiddeld 25 jaar zijn. Johan Polder, bijzonder hoogleraar TSB, plaatst daar echter kanttekeningen bij. “Dergelijke berichten versterken het idee dat ons leven onaantastbaar is”.

Dat zegt de professor in het Reformatorisch Dagblad. De moderne mens denkt volledig autonoom over zijn levensloop te kunnen beslissen, volgens Johan Polder. “Het besef dat de Heere alles bestuurt, verdwijnt daarmee steeds verder naar de achtergrond. Dat is in mijn ogen nadelig”, vertelt de hoogleraar. “Natuurlijk, voor een deel is hogere levensverwachting het gevolg van goede zorg en verstandige preventie, en nastrevenswaard. Maar voor een ander deel heeft het leven ook iets van een geschenk dat je iedere dag opnieuw ontvangt en waarvoor je God mag danken.”

Polder zegt dat het ouder worden daarnaast niet altijd een pretje is. Er zullen steeds meer mensen komen met dementie of andere ziektes. “Aan de andere kant: we kunnen wel steeds beter met die ziektes omgaan, omdat ook de medische wetenschap zich ontwikkelt.”

Groepen mensen
Daarnaast wordt niet iedere groep mensen even oud. Lager opgeleiden, bijvoorbeeld. “Dat heeft veel te maken met leefstijl en sociale omstandigheden”, aldus de hoogleraar. Echter is het niet zo dat de resterende levensverwachting van die groep niet groeit. Die neemt niet even snel toe als de verwachting van hoger opgeleiden. “Het gat tussen hoog- en laagopgeleiden wordt dus niet kleiner. Die kloof is al tientallen jaren buitengewoon hardnekkig.”

Verwachting
Van de vrouwen die nu 65 jaar zijn, zal naar verwachting zes procent de honderd aantikken. Bij 65-jarige mannen ligt dat percentage op drie. Bij de verwachtingen van 2060, waarin de gemiddelde resterende levensverwachting 25 jaar zal zijn, lopen de marges uiteen van 20,5 jaar tot 29,5 jaar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.