‘Islamitische school niet betalen is in strijd met de wet’

‘Islamitische school niet betalen is in strijd met de wet’

Volgens hoogleraar onderwijsrecht aan TiU Paul Zoontjens speelt er een lastig probleem in Amsterdam. De overheid weigert een islamitische school geld te geven, terwijl zij dat wel zou moeten. “Dat is in strijd met de wet.”

Staatssecretaris Sander Dekker wil niet betalen omdat één van de stichtingsbestuurders een tijd geleden opriep tot steun aan de IS. De bestuurder trad af, maar de andere bestuurders namen geen afstand van de uitspraken volgens Dekker: “Scholen hebben de opdracht om bij hun leerlingen de bereidheid en het vermogen te stimuleren om actief deel uit te maken van onze samenleving. In een samenleving als de onze moeten scholen de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat onderschrijven, deze onderwijzen en ernaar handelen. De vrijheid van onderwijs is een groot goed, maar het is geen vrijbrief voor onderwijs dat indruist tegen de waarden van onze democratische rechtsstaat.”

“Dekker stelt zich boven de wet”

De staatssecretaris stelde vervolgens een onderzoek in, maar de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) weigerde daar aan mee te werken. Volgens Paul Zoontjens stelt Dekker zich daarmee boven de wet. Een lastig probleem volgens de hoogleraar.

In Nederland is het zo geregeld dat een school bij de oprichting aan twee criteria moet voldoen: er moeten genoeg leerlingen zijn en de richting moet erkend zijn. SIO voldoet aan beide criteria. Dekker zou dus moeten betalen. “De staatssecretaris zou de wet aan kunnen passen. Dan kunnen ze vooraf toetsen of het bestuur van een school goed genoeg is”, vertelt Zoontjens. Elke leraar in het basis- of voortgezet onderwijs moet al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een verklaring omtrent het gedrag hebben. “Bestuurders niet”, licht de hoogleraar toe.

Een andere oplossing voor een ‘risicovolle schoolstichting’ is vooraf als overheid met de schoolstichters in gesprek gaan. Zoontjens: “Wat je ziet aankomen, kan je zo verhinderen. Nu kun je vooraf nog niet zo veel doen. Dat kan pas als de school echt bezig is.” Mocht Dekker niet betalen, dan kan de stichting hoogstwaarschijnlijk haar gelijk halen bij de Raad van State. “Maar dan heeft Dekker in ieder geval tijd gewonnen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.