Studentenprotest tegen privileges leenstelsel

Vanmiddag 12:00 komen studenten en studentenorganisaties bij elkaar in Den Haag. De LSVb, LAKS, DWARS, CDJA, ROOD, FNV Jong, JOB, ISO, SOM, LOF, NJR, Perspectief, Nederlandse Dove Jongeren, P!nk, LKvV en andere organisaties voeren daar actie tegen het leenstelsel. “Het leenstelsel is een privilegestelsel en moet worden gestopt.”

De Tweede Kamer debatteert om 13:30 over de gevolgen van het nieuwe stelsel. Voorafgaand laten de studenten de Tweede Kamer en aan de rest van het land zien dat door het leenstelsel de kansenongelijkheid in Nederland groeit. Het protest heeft een ‘serieuze toon, maar een ludiek karakter’. “We hebben twee poorten die allebei toegang geven tot het hoger onderwijs, maar achter één poort ligt een pad met een rode loper en achter de andere ligt een hindernisbaan. Het pad met de rode loper is alleen voor studenten met hoogopgeleide rijke ouders. Alle overige studenten komen op hun studiepad namelijk steeds meer en steeds hogere drempels tegen”, licht de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) toe in het Facebookevenement.

De studentenorganisaties protesteren al jaren tegen de teloorgang van de toegankelijkheid van het onderwijs. “De minister negeert onze waarschuwingen”, aldus het LSVb. Volgens de studentenorganisatie bewijzen het onlangs verschenen ‘Staat van Onderwijs’ en de ‘Monitor Beleidsmaatregelen’ hun gelijk. “Jongeren zijn de toekomst, maar wat voor toekomst wil Nederland eigenlijk? Wij willen een diverse studentenpopulatie en dat kan alleen als het hoger onderwijs toegankelijk is. Toegankelijk voor iedereen en niet alleen voor studenten uit bepaalde milieus.”

Vanmiddag met zijn allen naar Den Haag dus.

Start van de actie tegen #leenstelsel. pic.twitter.com/Ki9OjQuid0

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.