DE VOETBALFLUISTERAAR

Er zit onmiskenbaar enige vooruitgang in het voetbalspel van het Nederlands Elftal. Ook de bondscoach heeft dat, ondanks zijn achternaam, duidelijk kunnen waarnemen. Onze jongens blijken ineens toch te kunnen voetballen en dat soms ook te willen doen. Hoe zou dat komen? De camera gunde ons een blik op een overvolle bank met serieus kijkende mensen in blauwe colberts met oranje stropdassen. Ik zag Ruud van Nistelrooij, Marco van Basten, nog een paar andere coryfeeën van weleer, en jawel hoor, helemaal aan het einde van het rijtje, daar was hij weer – Dick Advocaat. Na het heengaan van de grote Johan Cruijff lijkt de kleine Advocaat de nieuwe Goeroe van het Groene Gras te gaan worden. Wat Dick precies doet, geen idee, maar als hij erbij wordt geroepen gaat het ineens heel wat beter. Kijk ook maar naar Feyenoord, dat ook helemaal opleefde nadat men had besloten Advocaat erbij te roepen. Dick krijgt de boel weer aan de gang. De voetbalfluisteraar.

Wel aardig in dit verband is, dat in zijn achternaam het Latijnse woord “advocare” doorklinkt, wat letterlijk “erbij roepen” betekent. De “advocatus” is door de oude Romeinen bedacht als iemand die je erbij kon roepen als je je belangen in een juridische procedure moest behartigen. De dienstverlening door zo’n advocaat was een erebaantje, waarvoor hij absoluut geen rekening mocht uitschrijven, want dat zou indruisen tegen zijn “honor”. Wel mocht hij zich de dankbaarheid van zijn cliënten en de blijken van hun waardering laten welgevallen. Een blijk van waardering kon ook bestaan in een zeker geldbedrag, het zogenaamde “honorarium” ofwel eregeld. Altijd welkom natuurlijk. De beroemde redenaar Cicero die in rechtszaken dikwijls als advocaat optrad, streek intussen dermate veel eregelden op dat hij er een leuke villa met zeezicht aan overhield. Ik ben heel benieuwd hoeveel honorarium onze Dick krijgt. En of het nog wel eervol is om dat te aanvaarden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.