Protest op faculteit TUe om bezuinigingen

Op de Technische Universiteit Eindhoven protesteren studenten en docenten van de faculteits Bouwkunde vanmiddag. Zij zijn het niet eens met een bezuinigingsoperatie die de faculteit volgens hen twee miljoen euro gaat kosten op een totaalbudget van 14 miljoen euro.

De faculteitsraad van Bouwkunde meent onevenredig hard getroffen te worden door een nieuwe rekenmethode voor de verdeling van de budgetten binnen de uni. Die verdeling vindt voor een deel plaats op basis van het aantal behaalde studiepunten. Vier jaar geleden werd besloten dat een faculteit 121 euro per behaald studiepunt op de begroting bij kon schrijven. Dat vindt het College van Bestuur een te groot bedrag. Komend jaar wordt dit daarom teruggebracht naar 110 euro per studiepunt en voor 2018 wordt het nog eens verder verlaagd naar 100 euro per studiepunt.

De maatregel treft vooral faculteiten waar veel onderwijs wordt gegeven, zoals bij Bouwkunde. Volgens docenten en studenten betekent dit dat er minder geld zal zijn voor goed onderwijs, wat neer zal komen op minder docenten en dus ook minder begeleiding.

In de put
Volgens het College van Bestuur van de TUe klopt de redenering van de faculteitsraad echter niet. In plaats van 2 miljoen zou het om een bezuinging gaan van slechts een half miljoen. De faculteit heeft zwaar te lijden onder de bouwcrisis in Nederland. Het aantal inschrijvingen bij Bouwkunde is sinds het intreden van die crisis enorm gedaald. Daardoor zou de faculteit al anderhalf miljoen moeten inleveren. De studiepuntenmaatregel komt er bovenop.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.