Aantal ‘stapelaars’ onder scholieren blijft groeien

Aantal ‘stapelaars’ onder scholieren blijft groeien

Het komt steeds vaker voor dat scholieren doorstromen naar een hoger niveau. De Onderwijsinspectie was een jaar geleden nog bang dat het aantal zogenoemde ‘stapelaars’ ging dalen.

Vorig jaar stroomde 7,8 procent van de vmbo’ers en havisten die een diploma hebben door naar een hogere opleiding. Dat is het hoogste percentage stapelaars in 10 jaar. In het schooljaar 2012-2013 was het percentage stapelaars slechts 5,1 procent, wat het laagste percentage is van de afgelopen tien jaar. Het overstappen van vmbo theoretische leerweg naar de havo is het meest voorkomend. Vorig jaar maakte 16,7 procent van de leerlingen deze stap.

Wat de reden volgens staatssecretaris Dekkers (Onderwijs) zou kunnen zijn, is dat de scholen hun leerlingen meer kansen bieden. Het zou ook kunnen dat de leerlingen betere begeleiding krijgen. Hij wijst daarnaast ook op het recht om te kunnen doorstromen naar een hoger niveau en het risico dat er een hogere uitval kan plaatsvinden.

De oorzaak dat het aantal stapelaars groeit omdat ze betere begeleiding krijgen, wordt volgens de VO-raad als giswerk gezien. Deze sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs wil eerst een analyse starten, aangezien de raad naar aanleiding van de huidige cijfers nog niets kan zeggen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.