Studenten Avans ontwikkelen zelf een Bildungs Ucademy

Wat doe je als je niet tevreden bent met het onderwijs dat je krijgt? Dan doe je het lekker zelf. Op Tilburg University wordt al jaren gepraat over Bildung, bij Hogeschool Avans nemen de studenten zelf de touwtjes in handen met Ucadamy. Vanaf september kunnen ze hier zelfs studiepunten voor krijgen.

Het initiatief komt van zes studenten van Hogeschool Avans in Breda. Zij waren het niet eens met de grote hoeveelheid droge lesstof en vonden dat er te weinig naar het het individu werd gekeken. Daarom willen zij met hun opleiding de zelfontplooiing van medestudenten stimuleren. Vakken die gegeven worden zijn bijvoorbeeld ‘macht en controle’, ‘inspiratie en creatie’ en ‘self-confidence’. Het idee ontstond in februari en in april startte de eerste lessen al. In september kunnen Avans-studenten met deze vakken zelfs studiepunten in de wacht slepen. En dat allemaal zonder hulp van docenten. Er is geen sprake van een diploma.

In het onderwijs wordt dit ‘Bildung’ genoemd. Oftewel: zelfontplooiing. Op veel Nederlandse universiteiten is dit fenomeen een veelbesproken onderwerp. Het idee stamt af van het onderwijsideaal van Wilhelm von Humboldt, een Duitse filosoof. Hij had de Humboldtuniversiteit in het leven geroepen. In deze universiteit werd studenten geleerd hoe ze kritisch en moreel moeten denken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.