Broers volgt het EK #4

Het heeft er veel van weg dat deze jaargang van het EK het toernooi van de armoede gaat worden. Landen die vooraf als favoriet voor de eindzege golden hebben tot dusver weinig laten zien dat die favorietenrol zou kunnen bevestigen. Zo ook Frankrijk gisteren, dat twee keer 45 minuten storm liep tegen Albanië. Albanië? De spelers van dat land zijn in het dagelijkse leven toch postbode of kapper, bejaardenverzorger of tuinman? Die spelen in de avonduren toch tafelvoetbal, of zitvoetbal in het weekend, nadat ze eerst de auto hebben gewassen en boodschappen hebben gedaan met hun vrouw? Tegen dat team van goedwillende huisvaders ging Frankrijk voetballen. En ja hoor, helemaal op het einde van de wedstrijd – de tegenstanders waren moe want in Albanië houden ze er meestal na een uur mee op – wisten de Fransen zowaar nog twee doelpunten te maken.

En wat hebben we kunnen zien van de Franse coryfee Pogba? Moest hij niet laten zien wat de andere coryfeeën tot dusver hebben nagelaten, Ronaldo, Ibrahimovic, Bale? Maar ook van Pogba hebben we niet zo heel veel gezien, behalve dat hij een haantje in zijn haar heeft laten scheren. Deed me denken aan die keer dat ik coniferen ging kopen voor in de tuin. De verkoper zei dat het sterke planten waren en dat je er ook leuke figuren in kon knippen, bijvoorbeeld een kip. Veel mensen deden dat. Ik vond het nogal een onzinnig idee. Waarom zou je een conifeer verknippen tot een kip? Je knipt een kip toch ook niet in de vorm van een conifeer? Afijn, wij naar huis met die planten, maar veel plezier hebben we er niet aan beleefd. Toen ze eenmaal in de tuin stonden, netjes in een rijtje zoals een muur bij een vrije trap, begonnen ze al snel te verkommeren en te verdorren. Een treurig gezicht. Er is wat dat betreft maar weinig verschil tussen die coniferen in mijn tuin en de coryfeeën op het veld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.