Vooraanmeldingen wéér in de plus

Het wordt bijna een cliché. We kopten de afgelopen tijd namelijk wel vaker iets over een enorme groei in (voor-)aanmeldcijfers op onze universiteit. En wat denk je? Jep, ze zijn weer gestegen. Met 37,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, welteverstaan.

Dat staat in de stukken voor de aankomende Universiteitsraad. Vorige maand schreven we ook al over de vooraanmeldingen. Toen kon Tilburg rekenen op bijna een kwart meer interesse van studenten die mogelijk aan Tilburg University willen komen studeren. En ook in maart. In die maand liepen we zelfs ruim 40% voor op het vorige jaar.In deze cijfers is alleen rekening gehouden met nieuwe studenten, die voor het eerst hun entree doen in het wetenschappelijk onderwijs. De aantallen zijn gewogen, wat inhoudt dat wanneer een student zich bijvoorbeeld bij 2 instellingen inschrijft, hij bij beide instellingen voor 0,5 meetelt. Gezien de verplichting van deelname aan matchingsactiviteiten is het aantal studenten dat zich inschrijft voor meerdere studies wel toegenomen. Alleen door zich aan te melden kunnen studenten namelijk deelnemen aan die matchingsactiviteiten.Waar moeten we al die extra studenten kwijt? Lees hier de toekomstplannen voor onze campus. Die moet 15.000 studenten aankunnen.Tilburg University zet zelf al een kanttekening bij de hoge vooraanmeldingen: door de verschuiving van weeknummers zijn de absolute aantallen van de verschillende jaren moeilijk met elkaar te vergelijken. De marktaandelen van de verschillende instellingen mogen wel als indicatief worden beschouwd, aldus de universiteit. En dat marktaandeel is ook groeiende; het komt nu weer boven de 4% uit. De ambitie om een marktaandeel van 5% te realiseren wordt vooralsnog dus nog niet gehaald.De faculteiten
Op de faculteiten zijn er, logischerwijs, ook stijgingen te zien. Vooral relevant is hier wederom de stijging in het marktaandeel in het HOOP-gebied. HOOP is de afkorting voor Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan en verdeelt opleidingen in verschillende groepen op basis van studierichting.Tisem: Tilburg School of Economics and Management
TLS: Tilburg Law School
TSB: Tilburg School of Social and Behavioral Sciences
TSH: Tilburg School of Humanities
TST: Tilburg School of Catholic Theology

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.