Petitie om zwangere tenure trackers te helpen

Volgens meer dan 1500 hoogleraren en onderzoekers moet er verandering komen in de academische wereld. Daarom hebben zij een petitie getekend die oproept om tenure trackers zwangerschaps- of zorgverlof te geven. Gisteren is de petitie voorgelegd aan minister Bussemaker.

Het probleem voor een tenure tracker is dat zijn contract vaak tijdelijk is en niet verlengbaar. Als een vrouw zwanger wordt, heeft ze dus een probleem. Op de TU Delft zijn meerdere vrouwelijke tenure trackers het dan ook niet eens met de huidige regeling. Zij willen dat het mogelijk is om een contract te kunnen verlengen in geval van een zwangerschaps- of zorgverlof. Vandaar deze petitie.

Ook voor vaders
Als je deze petitie tekent, steun je de vrouwelijke tenure trackers. Het doel is om het contract van de onderzoekers 12 maanden te verlengen tijdens de zwangerschap. Deze periode geldt voor elk kind dat geboren of geadopteerd wordt. Daarnaast moeten ook jonge moeders de optie krijgen om een extra jaar ter beschikking te hebben om uiteindelijk aan de eisen te voldoen. Maar ook mannen kunnen profijt halen uit de petitie. Jonge vaders moeten volgens de petitie ook de tijd in kunnen halen die ze hebben besteed aan hun ouderschapsverlof. Het is aan de tenure tracker zelf om hier gebruik van te maken, maar het doel is om in ieder geval vrouwen de optie te geven.

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) is al enige tijd aan het onderhandelen met de CAO Nederlandse Universiteiten (CAO-NU). Daarnaast is de LNVH in gesprek met de VSNU en de ministeries van OCW en SZW. Aangezien er weinig beweging zit in deze onderhandelingen, is de groep van vrouwelijke hoogleraren de petitie gestart. Momenteel hebben 1507 mensen de petitie getekend. Daar horen ook veel mannelijke hoogleraren en onderzoekers bij.

“We zien elke dag meer handtekeningen”

Wioletta Ruszel, een van de initiatiefnemers, is positief over de invloed van de petitie. “Wij hebben een grote response gekregen. Circa 1500 mensen hebben de petitie ondertekend binnen 10 dagen. De petitie website blijft verder open, we zien elke dag meer handtekeningen” Volgens haar steunt Bussemaker hun actie. Monique van der Veen is ook initiatiefnemer. Zij is ook blij met het succes van de petitie. “De VSNU heeft toegezegd met ons in gesprek te willen gaan, dus we zien de actie inderdaad als positief.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.