Minder Nederlandse studenten naar Groot-Brittanië vanwege Brexit

Minder Nederlandse studenten naar Groot-Brittanië vanwege Brexit

Of je er nu blij mee bent of niet, het Brexit-kamp is de winnaar van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. Nu is het kijken naar de gevolgen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) denkt dat een stuk minder Nederlandse studenten gaan studeren aan de andere kant van het Kanaal als Groot-Brittannië daadwerkelijk uit de EU treedt.

Met een groep van een kleine 7000 Nederlandse studenten in Groot-Brittanië, is het voor Nederlandse studenten het meest populaire land om in te studeren in het buitenland. Is studeren in Groot-Brittanië echter straks nog wel mogelijk? Alleen als je portemonnee vrij diep reikt, zo verwacht het ISO. Op dit moment betalen Nederlanders evenveel collegegeld als de Britten; zo’n 11.500 euro. Dat bedrag gaat nu waarschijnlijk verdubbelen. Het collegegeld zal zelfs verviervoudigd worden op de University College London, waar het bedrag naar 41.000 euro schiet.

Voor de Britse universiteiten is de Brexit ook verre van ideaal. Zij hebben nu namelijk 125.000 studenten van Europese afkomst. Daarmee staat een kleine vijf miljard euro op het spel. Honderd Britse universiteiten hebben hun zorgen in een brandbrief tegen een Brexit gegoten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.