Publicatiedruk leidt tot uitputting wetenschappers

Een kwart van de hoogleraren ervaart uitputting. Dat blijkt uit een onderzoek van Joeri Tijdink. Hij onderzocht voor zijn proefschrift de druk die medische hoogleraren ervaren. Dat verkondigt hij in een interview met De Volkskrant.

Cynisme in het werk

Het onderzoek naar de klachten van zijn vakgebied, de biomedische sector, leidt ertoe dat Tijdink een beter zicht op de situatie krijgt. Hij heeft voor het onderzoek een gestandaardiseerde enquête ontworpen. Deze enquête bepaalt hoe wetenschappers de noodzaak tot publiceren ervaren.

Hopelijk geeft dit een beter beeld over de publicatiedruk die wetenschappers voelen. Deze druk kan namelijk tot echte problemen leidt. Zo heeft Tijdink onderzoek gedaan onder medische hoogleraren. Het bleek uiteindelijk dat een kwart van deze hoogleraren uitputting ervaren. Dat komt omdat ze niet langer plezier uit hun werk halen, wat er toe leidt dat ze cynisch worden. Toch blijven ze hun werk doen, omdat ze hun werk belangrijk vinden. Ook buiten de wetenschap heersen deze problemen volgens Tijdink, maar minder. Daar ervaart slechts 12 procent van de mensen deze druk.

Ongezonde wetenschap

Of de uitputting honderd procent door de publicatiedruk komt, durft Tijdink nog niet te bevestigen. Hij gelooft wel dat er een duidelijke samenhang is tussen de druk die mensen voelen en een mogelijke burn-out. Als het op druk aankomt is publiceren het eerste wat in je opkomt op de universiteiten, stelt Tijdink. Dat is immers waar je het eerste op wordt afgerekend in je carrière.

Niet alleen is dit niet gezond voor de wetenschappers, dit kan ook leiden tot ongezonde wetenschap, waarschuwt Tijdink. De druk kan namelijk leiden tot slordigheden of wangedrag. Hij vergelijkt de wetenschap met topsport. Wetenschappers willen namelijk winnen, ondanks alles. Het draait immers allemaal om het publiceren in zo hoog mogelijk aangeschreven bladen. Tijdink vindt dat de wetenschap ook om andere dingen draait. Zo noemt hij onderwijs of management ook als belangrijk voor de wetenschap.

Tijdink heeft een duidelijk antwoord op wat gezonder zou zijn voor wetenschappers en de wetenschap. Dat betekent niet dat wetenschappers minder publicaties moeten maken, maar dat er minder wetenschappers moeten zijn. Volgens hem is 85 procent van alle biomedische research overbodig.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.