Studentenkamer met gratis bemiddeling

De periode is aangebroken waarin studenten hard op zoek gaan naar een nieuwe woonruimte. Daarom wil toezichthouder ACM via haar loket ConsuWijzer jongeren erop wijzen dat er nieuwe regels voor de huurbemiddeling komen. Per 1 juli zijn huurders beschermd tegen onterechte bemiddelingskosten van verhuurmakelaars.

Deze onterechte bemiddelingskosten zijn nu ook relevant voor onzelfstandige woonruimtes, zoals kamers en etages. Dit was voorheen nog niet de norm. Toen gold deze bescherming alleen nog maar voor zelfstandige woonruimtes. Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nu ook de verhuurmakelaars op de hoogste gesteld van de nieuwe regeling. Via het loket ConsuWijzer kunnen huurders terecht als ze het gevoel hebben dat ze ten onrechte bemiddelingskosten moeten betalen. Ook kunnen de bemiddelingskosten die ten onrechte betaald zijn teruggevorderd worden via dit loket.

Geen kosten tweezijdige bemiddeling
Vanwege de huidige regeling mag een huurbemiddelaar alleen kosten in rekening brengen wanneer de huurder expliciete opdrachten heeft gegeven die los staan van de huurbemiddeling. Denk hierbij aan het regelen van een parkeervergunning of kluswerk uitvoeren. Als een huurbemiddelaar dus voor zowel de verhuurder als de huurder optreedt, mag de bemiddelaar de kosten alleen maar naar de verhuurder sturen. De huurder hoeft geen kosten te betalen als er sprake is van een tweezijdige bemiddeling.

De boete die ACM huurbemiddelaars kan opleggen als ze zich niet aan de nieuwe regeling houden is niet bepaald zacht. Bij verwaarlozing van de regels kan het bedrag oplopen tot 900.000 euro per overtreding.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.