Nieuwe christelijke studentenvereniging na fusie

Twee christelijke studentenverenigingen, Ichthus Tilburg en Vegetist, zijn gefuseerd tot één vereniging: Via Fidei. De verenigingen hebben de handen ineengeslagen om meer eenheid te creëren onder de christelijke studenten.

De vereniging Vegetist was van oorsprong gericht op de Gereformeerde Kerk, terwijl Ichthus meer diverse christenen aantrok. Er werd al vaker gesproken over een fusie. De kogel ging op 5 januari 2016 door de kerk, en Via Fidei was geboren. Woensdag vond de eerste ledenvergadering plaats. De nieuwe studentenvereniging staat open voor alle studenten, ook zij die niet gelovig zijn.

Samenleving steunen

Een doel van Via Fidei is om zo toegankelijk mogelijk te zijn, en iets te betekenen voor de eigen leden, maar ook voor de samenleving. Denk hierbij aan lezingen of vrijwilligersprojecten die georganiseerd worden.

Het christelijke karakter komt er wel in naar voren, vertelt Matthijs van der Veen, voorzitter van de taakgroep die zich met de fusie heeft bezig gehouden. “Er worden al veel lezingen gehouden op de universiteit, dus wij willen het iets anders brengen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een lezing gehad met een bankdirecteur. Niet alleen wordt er gesproken over hoe banken functioneren, ook gaan wij dieper in op het ethische aspect”.

De vrijwilligersprojecten die georganiseerd worden lopen uiteen. “We organiseren bijvoorbeeld diners voor daklozen. Ook organiseren we vaker spelletjesavonden. Dit doen we dan samen met gehandicapten. Laatst zijn we ook naar een asielzoekerscentra gegaan om spelletjes te spelen met kinderen.”

Gezellig

Naast de projecten voor de samenleving is de vereniging ook gericht op gezellige activiteiten organiseren voor de leden. Wil je graag meedoen met dergelijke activiteiten? Via Fidei probeert studenten zoveel mogelijk op de hoogte te houden via hun Facebook, en door bijvoorbeeld posters op de universiteit te verspreiden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.