Nog geen teruggeroepen Turkse wetenschappers of studenten bekend in Tilburg

Nog geen teruggeroepen Turkse wetenschappers of studenten bekend in Tilburg

Er zijn berichten dat Turkse wetenschappers en studenten worden teruggeroepen naar Turkije. Dat baart de Nederlandse universiteiten zorgen. Er zijn meldpunten voor ingericht. In Tilburg zijn er nog geen meldingen bekend.

De vereniging van universiteiten (VSNU) is ervan overtuigd dat academici en studenten vrij moeten kunnen bewegen. Daarom staan de Nederlandse universiteiten klaar om individuele Turkse wetenschappers en studenten te helpen, om hun vragen en zorgen te beantwoorden. Tilburg Universiteit heeft ook zo’n contactpunt opgesteld. Perswoordvoerder Tineke Bennema legt uit: “We hebben het contactpunt gisteren opgesteld. We kregen al signalen van Turkse studenten en medewerkers die zich afvroegen of ze konden blijven. Voor hen is de toekomst nu onduidelijk. Kunnen ze op de universiteit blijven? Wordt hun contract nog wel verlengd?”

Mediahype

Of het klopt dat Turkse studenten en medewerkers worden teruggeroepen is nog niet helemaal duidelijk. Zo ontkrachtte het NRC deze ‘mediahype’. Ook op Tilburg University heerst wat verwarring. Bennema: “Er is grote verwarring over wat wel en niet klopt. Het is erg chaotisch in Turkije nu. Of het contactpunt nodig is, weten we nog niet zeker. We hebben het opgesteld vanwege de onrust onder de Turkse mensen, en vanwege ons verband met de VSNU. Voor ons is het ook nog niet helemaal duidelijk. We hebben in ieder geval contact met buitenlandse zaken en met Netherlands Universities Foundation for International Cooperation (Nuffic), waar we informatie over de situatie in Turkije vandaan kunnen halen.” Er waren vrijdagmiddag 12.00u nog geen meldingen bekend van Turkse wetenschappers of studenten die zouden zijn teruggeroepen.

“Er is grote verwarring over wat wel en niet klopt.”

Onrust in Turkije

Op Turkse universiteiten lijkt het ook onrustig. Een internationaal studiekeuzeplatform, StudyPortals, laat zien dat het aantal Turkse studenten dat op zoek is naar een opleiding in het buitenland is verdrievoudigd.

Op de website van de VSNU staat dat de eerste zorg van de Nederlandse universiteiten uitgaat naar studenten en medewerkers die de gevolgen van de politieke situatie in Turkije ondervinden. Er werden bijvoorbeeld ruim 1577 decanen ontslagen. Daarom is de VSNU het met de verklaring van de European University Association (EUA) eens. De EUA heeft zich al uitgesproken tegen de acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.