Vrouwelijke zelftwijfel slecht voor carrière

Vrouwen twijfelen meer aan zichzelf dan mannen. Dat meldt het blad Quest Psychologie. Een internationaal team van psychologen heeft deze conclusie getrokken naar aanleiding van een onderzoek, onder leiding van Tilburg University.

De onderzoekers hebben gedurende acht jaar een miljoen mensen uit 48 verschillende landen gevraagd naar hun gevoel van zelfvertrouwen.

Wat bleek? In bijna alle landen kwamen mannen naar voren als het geslacht met het meeste zelfvertrouwen. Voornamelijk in de westerse landen was het verschil in zelfvertrouwen groot.

Carrière

Dit verschil in zelfvertrouwen blijkt gevolgen te hebben voor vrouwen. In hun carrières is dit namelijk voelbaar. Zo blijkt uit een onderzoek van het Engelse Institute of Leadership and Management dat mannen eerder durven te solliciteren voor een baan of promotie dan vrouwen. Als een vrouw namelijk slechts ten dele aan de eisen van de baan of promotie voldoen, durft maar 14 procent van de vrouwen te solliciteren. In hetzelfde scenario solliciteert twintig procent van de mannen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.