Betere studieresultaten door gamen dan chatten

Kan gamen je studieresultaten opkrikken? Volgens hoogleraar psychologie aan de Stetson University in Florida, Chris Ferguson, is het een mogelijkheid. Dat vertelt hij in een interview met Trouw.

De aanleiding voor deze discussie is een analyse van leerprestaties door Australische onderzoeker Alberto Posso. Hij heeft de leerprestaties van 12.000 jongeren onderzocht, waar de conclusie uit kwam rollen dat studenten die dagelijks gamen betere studieresultaten hebben dan de gemiddelde student. Als we deze gamers vergelijken met mensen die liever dagelijks chatten, zien we sowieso dat de gamers het beter doen qua studieresultaten.

Stijgende lijn

Ferguson zet de conclusie van Posso kracht bij door de statistieken van gepubliceerde leerprestaties en studieresultaten erbij te halen. Hij vertelt namelijk dat Amerikaanse studenten het behoorlijk goed doen, en dat hun prestaties steeds beter worden. Het feit dat de lijnen omhoog gaan, geeft aan dat de schoolprestaties niet verslechteren door gamen. Als gamen namelijk een slecht effect zou hebben, zou dat terug moeten zijn te zien in de statistieken.

Helaas voor de doorgewinterde gamer zitten er toch nog wat haken en ogen aan het onderzoek. Zo is er een kans dat de slimmere studenten simpelweg de voorkeur aan gamen geven, terwijl de studenten die minder hoog scoren liever chatten. Toch noemt Ferguson dit onwaarschijnlijk. Als gamen nog iets nieuws zou zijn, dan zou dit fenomeen volgens hem nog hout kunnen snijden. Maar tegenwoordig gamen én chatten praktisch alle jongeren.

Morele agenda

In het onderzoek naar de effecten van games waarschuwt Ferguson dat onderzoekers vaak ook nog een onderliggende morele agenda hebben. Je hebt onderzoekers die tegen games zijn, en onderzoekers die voor games zijn. Dan krijg je geen gedegen wetenschap, maar juist een moreel debat, aldus Ferguson.

Opmerkelijk is dat Ferguson vertelt dat voornamelijk Nederlanders de effecten van games goed moeten kunnen voelen. Wij hebben volgens hem namelijk de hoogste gameconsumptie ter wereld.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.