Studentleiders Hongkong gestraft voor protest

De drie studenten die twee jaar geleden het studentenprotest op touw hebben gezet in Hongkong zijn maandag door een rechtbank veroordeeld. Het protest, dat plaatsvond in 2014 en verschillende maanden aanhield, had als doel om algemeen kiesrecht af te dwingen van China.

Joshu Wong en Nathan Law werden veroordeeld tot respectievelijk 80 en 120 uur gemeenschapsdienst. Alex Chow kwam er minder goed vanaf, hij kreeg een gevangenisstraf van drie weken en is geschorst voor een jaar.

In 2014 trokken er gedurende het protest meer dan tienduizend mensen de straat op. Hongkong was jarenlang een kolonie van Groot-Britannië en werd in 1997 teruggeven aan China.

China zet de deur op een kier

China heeft Hongkong beloofd dat het bij de aankomende verkiezingen in 2017 zijn eigen leider mag kiezen. Dit komt alleen niet zonder voorwaarden. De kandidaten worden namelijk geselecteerd door een klein comité en moeten echte patriotten zijn, die zowel van Hongkong als van China houden. De aanjagers van het studentenprotest willen hun eigen leider aandragen en niet kiezen tussen aangewezen leiders die samengesteld worden door een elite-comité. Het voorstel dat China deed werd vorig jaar dan ook verworpen door vertegenwoordigers van de prodemocratische beweging van Hongkong.

Het protest dat moest leiden tot een kieshervorming kreeg nul op rekest. Het ziet er dus naar uit dat de vijf miljoen kiesgerechtigde Hongkongers het de komende jaren zonder rechtstreekse verkiezingen moet doen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.