Theo Maassen brengt cabaret van de bovenste plank met ‘Van kwaad tot erger’.

Theo Maassen brengt cabaret van de bovenste plank met ‘Van kwaad tot erger’.

Theo Maassen bespreekt onze multiculturele samenleving, waar niet iedereen zonder kleerscheuren vanaf komt. Een ijzersterk cabaretprogramma dat voor een vastgeschroefde glimlach bij het publiek zorgt.

Theo Maassen vertelt ons wat hij ziet. Een land waarin verschillende culturen niet met elkaar, maar langs elkaar leven. Een land waarin de dominante cultuur rechts op de weg rijdt, maar waar andere culturen liever links op de weg rijden. Zonder handen aan het stuur, als het even kan. Onze leiders roepen dat het oorlog is. Maar wie is de vijand? Wat is het probleem? Belangrijker: wie moet dat probleem gaan oplossen, en op welke manier?

Niet alleen de multiculturele samenleving wordt aangepakt door Maassen. De klaagzang over zijn gezin, dat een verlammende werking heeft op zijn ambitie, wordt net als in zijn vorige show ‘Met alle respect’ uitgebreid besproken. Ook Guus Meeuwis moest het ontzien. Hij werd genadeloos gefileerd door Maassen, nota bene in zijn eigen stad. Samen met Claudia de Breij en Koning ‘Willy’ zat de ‘trots van Brabant’ in de hoek waar Theo Maassen enkele raken klappen uitdeelde.

Waar Maassen nog wel eens zware onderwerpen aansnijdt met een maatschappijkritisch karakter, deed hij dat in deze show iets minder. Ze kwamen aan bod, en als ze langs flitsten waren ze net zo scherp als normaal, maar hij hield het korter. De diepgang maakte plaatst voor oneliners, flauwe grappen, scherpe anekdotes en harde uitspraken. Seks en vrouwen waren onderwerpen die geregeld terugkwamen in zijn show, maar Maassen zorgde ervoor dat het niet plat werd.

Als er ooit al sprake van nuance was in zijn shows, was deze nu verdomd ver te zoeken. Maassen gooide ouderwets de beuk erin en liet geen spaan heel van onze samenleving. De timing van zijn grappen, in combinatie met zijn steeds sterker wordende lichaamstaal en gezichtsuitdrukking, zorgde voor een ontzettend hoog niveau.

Maassen sloeg het doek dicht met de genadeklap waar iedereen stiekem op hoopte. Een directe KO. Van kwaad tot erger verliep precies zoals de titel eigenlijk al verraadt: van kwaad tot erger.

Beoordeling: 4/5

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.