Laptops in de bieb, maar uit de colleges

Studenten kunnen vanaf nu een laptop lenen in de Tilburgse universiteitsbibliotheek. Maar komt er ook een serieuze anti-laptop-beweging op gang bij de universitaire docenten?

De UB leende al allerlei elektronische apparaten uit aan studenten, zoals iPads en beamers, maar nu ook laptops. Of beter gezegd: ‘Chromebooks’, een soort uitgeklede laptops, die zelf geen harde schijfruimte hebben, van alle randzaken zijn ontdaan en functioneren op basis van wat online beschikbaar is. Ze kunnen alles wat nodig is voor te studeren en zijn bovendien lekker snel. Je kunt ze hier reserveren.

Intussen lijkt ook de beweging steeds groter te worden die zegt dat laptops niet meer welkom zijn tijdens de hoor- en werkcolleges. Ditmaal was het de Leidse literatuurprofessor Yra van Dijk die in Mare en de Volkskrant verkondigde de laptop in de ban te hebben gedaan. Ze is het beu om tegen ‘een muur van zombies’ te praten en eist dat studenten weer gewoon meepraten en meeschrijven in plaats van wegduiken achter het scherm.

Eerder liet Univers de Tilburgse communicatiedocent Juliëtte Schaafsma aan het woord. Die laat ook geen laptops meer toe: “Studenten raken afgeleid. Ze zijn met van alles bezig behalve met college. Maar het leidt ook andere mensen af.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.