Ontgroeningen onder vuur

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft vandaag verklaard de ontgroeningen af te willen schaffen. Dit na een aantal incidenten bij het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit. Vorige week kwam deze vereniging in het nieuws met een ‘bangalijst’, deze week kwam naar buiten dat er tijdens de groenperiode geweld is gebruikt tegen een aspirant-lid.

Bij Vindicat kwam het vaker voor dat ontgroeningen uit de hand lopen. In 1997 raakte een aspirant-lid gewond bij een ontgroening van de vereniging. Hij lag uitgeput te slapen in het gras en werd per ongeluk overreden door een kampleider. Na dit incident zijn er regels opgesteld over het minimum aantal uren slaap dat aspirant-leden moeten krijgen tijdens de ontgroeningen. Ook de regels omtrent alcohol in de groenperiodes zijn aangescherpt.

Deze strengere regelgeving kon echter niet voorkomen dat enkele weken na dit incident een aspirant-lid van Vindicat kwam te overlijden. De jongen in kwestie moest zich bewijzen door een liter jenever te drinken, met fataal gevolg. Deze ernstige incidenten lijken echter het topje van de ijsberg te zijn. Zelfs het recente slachtoffer van Vindicat, die afgelopen augustus hersenletsel opliep, wilde niet naar buiten treden, omdat hij lid wilde blijven.

Geheimzinnigheid

De groenperiodes van studentenverenigingen zijn omgeven door geheimzinnigheid. Mensen die ontgroeningen hebben ondergaan mogen en willen er vaak niet over spreken. Veel verenigingen laten aspirant-leden contracten ondertekenen die dit verbieden. Vindicat heeft nieuwe studenten de afgelopen jaren een contract laten ondertekenen waarin lekken over de ontgroening wordt beboet met een som van €25.000,-.

Het kan niet anders of veel incidenten blijven op die manier binnenskamers. Helaas voor Vindicat is dat bij de incidenten van de afgelopen introductieperiode niet gelukt. Als het aan de RUG ligt, heeft Vindicat het definitief voor zichzelf verpest. De universiteit, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen hebben gezamenlijk verklaard dat ze de ontgroeningen definitief af willen schaffen.

Ontgroening in Tilburg

Ook in Tilburg zijn er diverse studentenverenigingen die groenperiodes kennen. Bij Vidar en Olof zijn ontgroeningen gebruikelijk, bij Plato bestaat het officieel niet, maar voor de afzonderlijke disputen van Plato geldt officieus anders. Op de vraag hoe deze verenigingen denken over een verbod op ontgroening kreeg Univers vandaag geen antwoord. Olof en Plato verwezen ons door naar de Landelijke Kamer voor Verenigingen (LKVV). Vidar was niet bereikbaar voor commentaar. De LKVV kon ons óók niet van commentaar voorzien, want de woordvoerder was niet beschikbaar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.