Pillen slikken voor je studie

Studenten slikken steeds vaker pillen om in de ‘flow’ te komen tijdens het studeren. Bedrijven zoals Braincaps en Study Buddy beloven extra hersencapaciteit en een verbeterd geheugen door hun pillen. Hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp zegt dat studenten beter een kop koffie kunnen drinken. De Volkskrant schreef erover.

De pillen zouden de behoeftes bevredigen die Ritalin- en speedgebruikers ook zoeken: het uitrekken van het denkvermogen. “Er is ongelooflijk veel vraag naar”, zegt David lo Dico van Braincaps. Hij vertelt dat ze meer dan duizend pillen op een dag verkopen en niet alleen aan studenten.

Studenten zijn er blij mee. De Rotterdamse student Kevin Krieger is een vaste klant bij Braincaps en de pillen zorgen bij hem voor een volle dag van opperste concentratie. “Met pillen kan ik veel langer doortrekken”, vertelt hij aan de Volkskrant. Vierdejaarsstudent maatschappelijk werk Sophie Voskuilen zegt meerdere deadlines gehaald te hebben door de pillen. “Mijn generatie heeft met veel meer prikkels te maken dan vroeger, maar misschien zijn we ook wel minder gedisciplineerd.”

Renger Witkamp is hoogleraar aan de Universiteit Wageningen en zegt dat de voedingssupplementen vooral een placebo-effect hebben. “Er zitten geen schadelijke stoffen in. En vergeet de kracht van een placebo-effect niet: als studenten er heilig in geloven, dan zal het ze ongetwijfeld helpen.”

In 2012 schreef Univers over Ritalin gebruik als studiedrug.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.