Sigaar uit eigen doos

Laat studenten lekker zelf hun studietempo bepalen, vindt de VVD. Als ze bijvoorbeeld een tijdje minder vakken willen volgen, dan moet dat kunnen.

Het is even met de ogen knipperen wanneer je het verkiezingsprogramma van de VVD leest. Een draai van 180 graden! Waar komt die opeens vandaan? En dat terwijl de liberalen de afgelopen 30 jaar maar liefst 22,5 jaar in de regering zaten!

Starten we 30 jaar geleden, in 1986: het collegegeld wordt met 35% verhoogd, van 1100 naar 1600 gulden. In 1990 weer een verhoging met 600 gulden. Een jaar later een nog grotere klap: studenten hebben plots nog maar vijf jaar recht op studiefinanciering. In 1994 wordt het collegegeld wéér met 500 gulden verhoogd. Twee jaar later, in 1996, is daar de invoering van de prestatiebeurs.

Ik was van plan dit overzicht van alle bezuinigingen helemaal compleet te maken, maar er is geen beginnen aan. De beknibbelingen gaan maar door, jaar na jaar. Ik pik er een paar uit. In 2010 bepaalt het kabinet Rutte dat studenten die langer dan een jaar uitlopen op hun studie, een boete van 3.000 euro krijgen. En ook: geen studiefinanciering meer voor master-studenten.

Wat er tussen 2010 en heden allemaal gebeurde, qua financiën en hoger onderwijs, weet je vast zelf wel. De belangrijkste: afschaffing van de basisbeurs. Je leent maar lekker.

Hopelijk is de liberale lijn in al het bovenstaande helder. Alles draaide de afgelopen 30 jaar om de kaasschaaf. De kosten van het hoger onderwijs moesten hoe dan ook gedrukt worden. En het was nooit genoeg, om de simpele reden dat het altijd goedkoper kan.

Dus werden studenten door de overheid enkel beoordeeld op de snelheid waarmee ze hun studie doorliepen. Maar nu ze zo’n beetje alles zelf mogen betalen, hoeft dat dus niet meer.

Kost toch niks.

Is het niet geweldig, zo’n sigaar uit eigen doos?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.