“Rijksuniversiteit Groningen negeert regels promotiestudenten”

“Rijksuniversiteit Groningen negeert regels promotiestudenten”

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) beschuldigt de Rijksuniversiteit Groningen ervan ‘maling’ te hebben aan de wettelijke regels bij het experiment met promotiestudenten die een beurs krijgen in plaats van salaris.

Dat blijkt volgens PNN uit documenten die het netwerk boven tafel kreeg met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Volgens de Algemene Maatregel van Bestuur moeten universiteiten die willen experimenteren met beurspromovendi aan een aantal eisen voldoen. De PhD’s moeten bijvoorbeeld verder kunnen als reguliere werknemer, mocht het experiment falen. De Groningse universiteit bestempelt deze regel in een document als ‘buitenproportioneel’ en sluit bij voorbaat uit dat het experiment wordt afgebroken. Ook zou de universiteit zich niet houden aan de instroombeperking die geldt voor de eerste drie jaren van het experiment. De universiteit stelt dat “doorgegaan zal worden met de instroom van 100 tot 250 nieuwe promotiestudenten voor de jaren 2019 en 2020”.

Ook houdt de Rijksuniversiteit Groningen de mogelijkheid open dat een promotietraject 2, 3 of 4 jaar duurt, terwijl de KNAW stelt dat een vierjarig fulltime promotietraject noodzakelijk is om van een hoogwaardige promotie te kunnen spreken. Daarnaast laakt PNN het gebrek aan inspraak. De faculteitsraden kregen in Groningen pas op het laatste moment de nieuwe regelingen voor promotiestudenten in te zien.

PNN-voorzitter Rolf van Wegberg geeft in het persbericht aan ‘verbijsterd’ te zijn over de procedure: “Enerzijds plaatst de RUG paginagrote advertenties van haar kersverse Nobelprijswinnaar. Een winnaar die zelf elke gelegenheid gebruikt om zijn promovendi naast hem op het podium te zetten. Anderzijds is de RUG te beroerd promovendi loon naar werken te geven. Sterker nog, bij het degraderen van haar promovendi tot studenten, nemen ze het niet zo nauw met de regels. Wij roepen de minister dan ook op zo snel mogelijk een einde aan dit experiment te maken, voordat er onomkeerbare negatieve gevolgen ontstaan voor promovendi in Groningen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.