Designerdrug 4-FA per april verboden

Zo snel als de drug in populariteit groeide, zo snel verschijnt hij ook op lijst 1 van de Opiumwet. Per april 2017 wordt de designerdrug 4-FA verboden in Nederland. De drug zou leiden tot ernstige hoofdpijn, schade aan hart en bloedvaten en soms zelfs hersenbloedingen. Maar is een verbod de oplossing?

4-FA is een partydrug die ook wel bekend staat als ‘xtc-light’. De effecten lijken op een lichtere, meer gecontroleerde versie van xtc. Ideaal voor een gemoedelijke trip dus. De mogelijke bijwerkingen zijn echter minder gemoedelijk. Daar komt bij dat de inwerkingstijd maar liefst een uur is. Dit maakt het voor ongeduldige gebruikers verleidelijk om een extra dosis bij te slikken, waarmee het risico op bijwerkingen wordt vergroot.

Gebrek aan onderzoek

Het verbod zat er al langere tijd aan te komen. Het Trimbos Instituut waarschuwde al eerder voor de mogelijke risico’s. Met de nadruk ‘mogelijk’, want onderzoek dat het definitieve verband tussen deze klachten en 4-FA uitwijst, is er niet volgens Tibor Brunt van het Timbos Instituut tegenoverde de NOS: “Keihard bewijs over de schadelijkheid ontbreekt. Deze manier van verbieden is op dit moment vaak de enige weg voor beleidsmakers. Eigenlijk moet je pas iets verbieden na zorgvuldig onderzoek, maar dat duurt vrij lang.”

Verbod weinig effectief

Met een verbod zijn de problemen echter nog niet opgelost, waarschuwde Trimbos eerder al in de Volkskrant. Op de gebruiksaantallen lijkt een verbod sowieso geen invloed te hebben. Het maakt het daarnaast onmogelijk om de handel erin te monitoren. Hierdoor neemt de kans dat er vervuilde pillen op de markt komen toe. Beter zou het zijn om de drug in de gaten te houden en meer informatie over de bijwerkingen hiervan aan te bieden. De beslissing van de overheid staat echter vast: per april 2017 is de pil verboden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.