Politie komt met meldpunt voor etnisch profileren

Het is een debat wat al langer speelt: doet de politie nu wel of niet aan etnisch profileren? Velen twijfelen er allang niet meer over. De politie bleef lange tijd terughoudend, maar vindt nu ook dat er iets moet gebeuren en komt met een meldpunt voor etnisch profileren.

Etnisch profileren houdt in dat bepaalde groepen vaker door de politie gecontroleerd worden dan anderen. Dit komt vaak neer op overmatige aandacht voor etnische minderheden. Dit gebeurt onder het mom van efficiëntie: die groep kent meer criminelen. Maar eigenlijk is dat zo efficiënt niet, vertelt Paul Mutsaers. Met zijn onderzoek naar discriminatie onder de Nederlandse politie wakkerde hij het debat over etnisch profileren aan. De politie ontkende dat in eerste instantie. Maar nu worden dan toch de eerste stappen gezet om het probleem aan te pakken.

Klachtenformulier politie-app

Klachtenformulier politie-app

Vanaf heden bestaat in de app van de politie de mogelijkheid om een klacht in te dienen tegen etnisch profileren. Wanneer je vermoedt dat je gecontroleerd wordt op basis van je uiterlijk, kun je dat in de app aangeven. De politie wil zo meer zicht krijgen op de incidenten en denkt zo ook beter in kaart te kunnen brengen wanneer een beschuldiging terecht is. Ook wordt er met ingang van volgend jaar een systeem ontwikkeld waarbij agenten de mogelijkheid krijgen bij het natrekken van een kenteken informatie te krijgen over eerdere controles van het voertuig.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.