Onbegrepen generatie

Tilburg University wil haar studenten klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Ze streven naar excellentie, vandaar het Tilburgs Onderwijsprofiel. Door karaktervormende activiteiten worden studenten opgeleid tot zelfbewuste en betrokken denkers, die de samenleving voortstuwen. Gedreven door solidariteit, verantwoordelijkheidsgevoel en een krachtig inlevingsvermogen. Ze leren ‘21st Century Skills’ en het onderwijs wordt activerend. De passieve student die zich als muurbloempje in de collegezaal verschuilt, wordt hardhandig uit de comfortzone gerukt. Participeren. Streven. Weg met de zesjescultuur en achteroverleunen.

Het nieuwe onderwijsprofiel barst van de verbeteringen. Het sluit naadloos aan op de behoefte van de gemotiveerde student. Maar wie is die gemotiveerde student? Met hoevelen zijn ze? Met bar weinig, blijkt uit onderzoek van studentenwebsite Stuvia onder 4.140 studenten uit het hoger onderwijs. Bijna de helft van de Nederlandse studenten is tevreden met een zes voor een tentamen. Slechts 18% geeft aan te studeren voor een acht of hoger. Dit is in lijn met de bevindingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vorig jaar. Het instituut stelde dat nergens ter wereld de scholieren zo ongedisciplineerd en ongemotiveerd zijn als in Nederland. We lopen de kantjes ervan af.

Maar het onderwijsprofiel dan? Gaat dat de student niet motiveren? Nee natuurlijk niet. We kunnen het beter opgeven. Nederlandse studenten hebben gewoon geen zin in school of studie.

We zijn een onbegrepen generatie. Gaan calculerend te werk, een acht halen is zonde van onze tijd. Weten precies wat nodig is voor het behalen van een zes, steken de rest van onze tijd in zaken die ons wel interesseren. De universiteit bezoeken we alleen als het strikt noodzakelijk is. We klappen de deurtjes open die de universiteit voor ons op een kier houdt. We starten naast de studie een onderneming, zoeken een relevante bijbaan of doen een bestuursjaar. We zijn excellent in efficiënt zijn. Een betere voorbereiding op de arbeidsmarkt, waar het voornamelijk draait om efficiëntie, bestaat niet.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.