Reyer Gerlagh over zorgen duurzame energie Obama

Obama benadrukt in Science Journal nogmaals dat de overgang naar duurzame energie van groot belang is. Indirecte kritiek aan het adres van Trump, die miljoenen banen wil creëren in de fossiele brandstofsector. Maar wie heeft gelijk? Reyer Gerlagh, hoogleraar milieu-economie aan Tilburg University, geeft duiding.

De hoogleraar vindt het opiniestuk van Obama ‘wel aardig’, maar plaatst ook kanttekeningen. Een belangrijk punt dat Obama aanhaalt is de mogelijkheid van economische groei, zonder nog meer CO2 uit te stoten. Ook waarschuwt de president ervoor dat de wereld vier procent economische groei misloopt als de aarde vier graden Celsius zou opwarmen.

“Economische groei zonder extra CO2 uitstoot is niets nieuws onder de wetenschappers,” zegt Gerlagh. Hij vindt het daarnaast niet altijd relevant om klimaatgevolgen als economische kosten in te schatten. “De verwachting is dat de wereldeconomie in 2100 vijf keer zo groot is als in 2017, wat maakt dan vier procent klimaatkosten uit?”

‘Er is weinig belangstelling voor wetenschappelijke analyses over effectief klimaatbeleid’

Op dit moment wordt er meer geïnvesteerd in hernieuwbare energie dan in fossiele brandstoffen. Volgens Obama is de opmars van schone energie daarom onherroepelijk en wordt hiermee het klimaatprobleem opgelost. Maar volgens Gerlagh gaat het niet snel genoeg. En Trump komt daar nog eens bovenop: die wil juist banen creëren in de fossiele sector.

Gerlah verbaast zich over de manier waarop politici met energievraagstukken omgaan. Ook in Nederland en Europa. “Ik zie telkens weer hoe weinig belangstelling er is voor goed beleid in een sector van miljarden euro’s. Politici reageren op wat de ‘gewone man in de straat’ zegt, of ze anticiperen op het volgende journaal-item. Als wetenschapper zou ik graag met een degelijke analyse een bijdrage leveren aan een effectief klimaatbeleid.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.