Het nieuwe paleis van de ambtenarij

De kogel is door de kerk: de renovatie van de beide Tilburgse stadskantoren gaat door. Kosten (voorlopig dan): 78 miljoen euro. Tenminste, volgens het Brabants Dagblad, maar dat is een foutje, want het moet 87 miljoen euro zijn.

De inrichting voor ‘het nieuwe werken’ (je weet wel, samen een bureau delen) kost namelijk 7,8 miljoen euro en alle vertragingen lopen nu al in de papieren. Oftewel: 9 miljoen euro extra voordat de renovatie überhaupt is begonnen.

Maar daarmee zijn we er nog niet. De VVD-fractie stelde voor om met zijn allen af te spreken dat de renovatie dan ook écht voor dat bedrag gebeurt – geen overschrijdingen dus – maar daar ging verantwoordelijk wethouder De Ridder niet in mee.

Nou, dan weet je het wel.

Reken maar dat we de 100 miljoen gaan aantikken. Of – vooruit – laten we voor het gemak uitgaan van 95 miljoen euro, want dat rekent wat makkelijker. Tilburg telt namelijk 95.000 huishoudens.

Met andere woorden: de renovatie van beide stadskantoren gaat elk huishouden in Tilburg 1000 euro kosten. Ik moest even gaan liggen toen dat bedrag op mijn rekenmachientje verscheen. Duizend euro. Focking hell.

Wat krijg je als Tilburger terug voor die duizend euro? Welnu, in plaats van de huidige drie ingangen komt er één, onder een luifel. Verder krijgen beide stadskantoren volgens de ontwerpers een echt ‘Tilburgs gezicht’. Wat dat is, weet niemand.

En oh ja, omdat Tilburg een textielstad is, hangen ze een paar reusachtige tapijten aan het plafond in het atrium. Dat heet kunst, en kunst mag wat kosten.

Voor de rest moeten we het doen met de volgende quote van wethouder De Ridder: “we willen onze medewerkers goede huisvesting bieden.”

Zo komen er beeldschermen op alle werketages van de stadskantoren. Daarop zijn dan “actuele thema’s zichtbaar” die in Tilburg spelen, zoals bijvoorbeeld de kermis.

Hartstikke handig, want “medewerkers komen zo in aanraking met wat leeft in de stad.” Ik zou zeggen: stap goddomme naar buiten, dan kom je ook in aanraking met de kermis – maar dat is natuurlijk te veel gevraagd.

Voor de rest worden beide stadskantoren “het centrum voor ontmoetingen tussen de gemeente en de burger.”

Nu weet ik niet hoe het met u is, maar ik ontmoet de gemeente Tilburg één keer in de tien jaar, wanneer ik mijn paspoort kom verlengen. De volgende keer is over zeven jaar.

Ik verheug me daar nu al op, want waarschijnlijk is de renovatie dan net afgerond. Zoveel pracht en praal in het nieuwe paleis van de ambtenarij, wanneer ik mijn paspoort kom ophalen en – is dat even jammer – enkele minuten later weer buiten sta.

Let wel: met een paspoort dat vijf keer duurder is dan voorheen. Maar hé, een kniesoor die daarop let.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.