Volle café’s, lege kerken: illegaal carnaval in Tilburg

Volle café’s, lege kerken: illegaal carnaval in Tilburg

Niks doet onze Brabantse hartjes sneller kloppen dan het geluid van carnavalskrakers en lallende menigtes. De nieuwe aflevering van ‘Andere tijden’ laat echter zien dat de katholieke kerk in Tilburg er alles aan deed dit heidense feestgedruis in de kiem te smoren.

Het Brabantse feest werd in Tilburg in 1857 verboden. Het feestgedruis op straat zou toen het traditionele 40-uren gebed verstoord hebben. Gezelligheid met een zachte g maakte in Tilburg plaats voor 40 uur aan estafette-bidden, in de hoop dat onze zonden vergeven zouden worden. “Carnaval werd gezien als tijd van zonde” aldus pastoor Van Noorwegen van de Heuvelkerk. “Mensen deden maar, zopen bier, aten teveel en dansten. Dat werd als zondig gezien dus uit eerherstel werd Jezus aanbeden en werd de heilige monstrans uitgestald.”

Maar een echte Brabander laat zich zijn zuipfestijn natuurlijk niet zomaar ontnemen. Achter gesloten deuren werd er alsnog luidruchtig op los gezopen. “Het was eigenlijk een schuilcarnaval. Alles moest stiekem gebeuren in zaaltjes en je moest je carnavalskostuum verbergen onder een lange jas en een muts, want het mocht niet!” vertelt Guusje Verhagen, die in de jaren ’50 stiekem carnaval vierde.

Toch raakten de kruikenzeikers het stiekeme gedoe zat. Ondanks het verbod van de gemeente, besloot Piet Pape samen met 33 andere leden van carnavalsvereniging ‘De Bierpompen’ toch een optocht te houden. “We gingen de prins ophalen op het station en de spoorwegen hadden ons verzekerd dat de politie ons daar niks kon maken, dus dat werd feest. Toen zijn we met de prins op een wagen en een paar karren erachter door de stad getrokken tot aan het Piusplein. Daar werd mijn zwager meegenomen naar het politiebureau en kregen we 34 processen verbaal. Voor ieder lid één.”

Maar helaas, er bleek geen houden aan. De gemeente van Tilburg ging uiteindelijk overstag: ook in Tilburg mocht carnaval eindelijk weer op straat gevierd worden. Iedereen was euforisch, behalve de pastoor. Die moest bij gebrek aan animo een einde maken aan de 40-urengebeden. “Volle café’s, lege kerken. Het is niet anders.”

Meer weten over het illegale carnavalsfeest in Tilburg? Kijk op zaterdag 11 februari 21:25 naar Andere Tijden op NPO2.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.