Je bent geen prinses

Sinds kort kun je als vrouw je droom werkelijkheid laten worden: drie uur lang onbeperkt bruidsjurken passen, inclusief prosecco en foto’s, voor de schappelijke prijs van 25 euro. En nee, je hoeft niet verloofd te zijn.

Ik zou maar al te graag de schijn ophouden dat ik een ware intellectueel ben, dat mijn avonden gevuld zijn met het doorspitten van hoogstaande literatuur en ik mijn tv hoogstens aanzet voor diepgaande documentaires over het voortplantgedrag van de Midden-Amerikaanse tapir. Maar helaas. Ook ik vergrijp me met regelmaat aan het brede scala aan bruiloft-gerelateerde programma’s dat TLC in de aanbieding heeft. Van huilende vrouwen in bruidsjurken tot bruiloften in excentrieke thema’s; niets doet mijn hartje sneller kloppen dan de bruidsmagie die TLC maar al te goed verkoopt.

Je zou dan ook denken dat mijn reactie op de Apeldoornse nep-bruidswinkel niets dan euforisch zou zijn, met de vuistjes in de lucht. Toch gaat dit zelfs mij een stap te ver. Ik snap heus dat niet iedereen het huwelijk ziet zitten, of dat het er soms niet van komt, en dat ook deze mensen willen meegenieten van het magische gevoel van de bruidsjurk. Maar ergens ben ik bang dat de vrouwen die deze winkel zullen bezoeken, niet de sterke onafhankelijke vrouwen zijn die ze zo graag willen zijn. Ik vrees dat deze winkel enkel gevuld zal zijn met vrouwen die denken dat als ze hard genoeg roepen dat ze het heerlijk vinden om alleen te zijn, het vanzelf waarheid zal worden.

Het doet mij denken aan een artikel in de LINDA. over vrouwen die in het diepste van hun hart geloofden dat ze met het aantrekken van hun zeemeerminnenstaart ook echt in een zeemeermin zouden veranderen. Maar feit is dat je nog steeds een vrouw in de veertig bent die zich altijd druk is blijven maken om diezelfde paar kilo die er maar niet af willen.

Lieve vrouwen, ik snap heus dat de wens uit de kleuterklas om prinsesje te worden nooit echt is weggegaan. Ik begrijp echt dat het aantrekken van een bruidsjurk of een zeemeerminnenstaart soms makkelijker lijkt dan de waarheid onder ogen komen. Maar geloof me: er is geen bruidsjurk op de wereld, geen zeemeerminnenstaart die de leegte in je leven op kan vullen. Soms kun je je verdriet maar beter binnenlaten, in plaats van het weg te stoppen achter een prinsessenoutfit. Gewoon even janken, en dan weer verder met je leven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.