Wie wordt de nieuwe voorzitter van VSNU?

De Vereniging van Universiteiten is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wie neemt het stokje over van de huidige VSNU-voorman Karl Dittrich? Promovendi deden in een open sollicitatiebrief een gooi naar het voorzitterschap. Ook Koen Becking, voorzitter van Tilburg University, wordt genoemd als mogelijke opvolger.

Gezag binnen de universitaire wereld, een goed netwerk in politiek Den Haag en uitstekende communicatievaardigheden. Over die kwaliteiten dient de ideale nieuwe voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) te beschikken. Karl Dittrich, die de vereniging sinds 2012 leidt, vertrekt per 1 oktober. Wie volgt hem op?

Promovendi

Geïnteresseerden konden zich tot dinsdag 1 maart melden. In een open sollicitatiebrief stelden promovendi van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) zich kandidaat voor het voorzitterschap van de overkoepelende organisatie van Nederlandse universiteiten. In de brief kaarten de promovendi aan dat de belangen van de grote groep jonge onderzoekers in Nederland onvoldoende worden behartigd binnen academische beleidsdiscussies. “Zou het niet mooi zijn als promovendi ook daadwerkelijk het gezicht van de universiteiten vormen en zich kunnen inzetten voor een hoogstaand academisch klimaat in Nederland als voorzitter van de VSNU?”, schrijven ze.

Serieuze ondertoon

De sollicitatie van het PNN is ludiek bedoeld, maar er zit een serieuze boodschap achter: promovendi voelen zich ondervertegenwoordigd in de besluitvorming van de universitaire branche. Nederlandse promovendi willen niet écht de nieuwe voorzitter van de VSNU worden, maar ze willen wel meer zeggenschap. De website ScienceGuide beschrijft de open brief als een poging om de VSNU “te dwingen om buiten de bestaande kaders te denken”.

Koen Becking

Volgens ScienceGuide zou Koen Becking een meer voor de hand liggende keuze zijn. Becking is al jaren verbonden aan de VSNU, momenteel als vertegenwoordiger van Tilburg University in het Algemeen Bestuur. Bovendien is in de vacature van de VSNU te lezen dat de organisatie digitalisering en open access hoog op de agenda heeft staan. Koen Becking past goed in dat profiel. Becking spant zich in voor de toegankelijkheid van wetenschappelijke publicaties, en ziet in het hoger onderwijs veel toepassingsmogelijkheden van technologie en digitalisering.

Vrouw

Het is ook mogelijk dat de VSNU een vrouwelijke voorzitter beoogt. In de vacaturetekst wordt naar de kandidaat gerefereerd met “zij/hij” – niet andersom. Misschien hebben vrouwelijke kandidaten dus de voorkeur. De benoeming van een vrouwelijke VSNU-voorzitter zou een unieke gebeurtenis zijn in de geschiedenis van de vereniging; sinds de oprichting van de VSNU in 1956 hebben uitsluitend mannen de organisatie geleid. Het is afwachten of de VSNU in oktober met die traditie breekt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.