Incoherent

Afgelopen week stond er een geinig stukkie op de website van Vrij Nederland. Het ging over een nieuw soort politieke correctheid: populistische correctheid. De portee van het stukkie laat zich prima samenvatten door de titel: ‘Populistische correctheid: je mag alles zeggen. Als de witte man het blieft’. Roos Schlikker deed eerder al haar beklag hierover. En pas geleden deed Alexander Pechtold – voorman van D66 voor wie het niet weet – er in discussie met Jan Roos – voorman van VNL, voor wie het niet weet – ook een duit in dit zakje: ‘Ik heb zo langzamerhand het idee…dat het populistisch correcte…alleen nog maar gehoord mag worden’.

https://youtu.be/XzvEK_l6Hlk?t=1m3s

Op zich een valide punt. Mensen die tegenwoordig zo hard tamboereren op de vrijheid van meningsuiting vinden dat je nooit een blad voor de mond moet hoeven te nemen. Maar goed, als de linkse ‘quinoavretende’ ‘gutmenschen’ die wonen in de grachtengordel dan maar gewoon zeggen wat zij vinden van immigratie en immigranten, van criminaliteit en criminelen, van Europa en van Europeanen, dan valt dat soms moeilijk.  Kijk gewoon eventjes hier, of hier voor wat gezellige voorbeelden van ontsporing. Ja, dan is de boot aan! Dan is het in ene afgelopen met die vermaarde vrijheid van meningsuiting. Iedere mening is gelijk aan elke andere, maar sommige meningen zijn kennelijk gelijker?

policor-76364757

Maar ja, om nou te vallen over dit incoherente gedoe lijkt me trouwens een beetje gortig. Want je ziet in de beste kringen wel combinaties van dingetjes die moeilijk met elkaar te rijmen zijn. Zo blijkt de VVD – de partij van “Normaal. Doen.” voor wie het niet weet – de partij te zijn met de meeste integriteitskwesties. Zo wil de PvdA – de partij van de internationale solidariteit voor wie het niet weet – de grenzen nu ineens sluiten voor vluchtelingen. En zegt Henk Krol – voorman van 50plus voor wie het niet weet – inmiddels elke dag wat anders over de WAO huheeh AOW.

En ook de vermaarde voorstanders van die goede oude politieke correctheid voegen de daad niet altijd bij hun eigen woord. Zo blijkt uit onderzoek dat hoger opgeleiden altijd lekker tolerant zijn ten aanzien van cultureel verschil: Vanuit het idee dat alle culturen evenveel waard zijn, en de ene niet beter is dan een andere, zien deze figuren de cultuur van immigranten als een verrijking voor de samenleving. En vieren ze culturele verschillen in plaats van ze te bestrijden. Maar goed, als die ‘bange’ ‘boze’, ‘witte’ ‘onderbuikfiguren’ die wonen tussen de echte mensen in de samenleving dan maar gewoon zeggen wat zij vinden van immigratie en immigranten, van criminaliteit en criminelen, van Europa en van Europeanen, dan valt dat soms moeilijk. Kijk gewoon eventjes hier, of hier voor wat leuke voorbeelden van ontsporing. Ja, dan is de boot aan! Dan is dan is het in ene afgelopen met die vermaarde tolerantie en die cultuurrelativering. Elke cultuur is gelijk aan elke andere, maar sommige culturen zijn kennelijk gelijker?

Laten we wel wezen: We zijn het met zijn allen verschrikkelijk oneens met elkaar. Maar laten we niet in de val trappen om alleen maar op de inconsistente prietpraat van de ander te letten. Want elke incoherentie lijkt immers enorm op elke andere…

 

Peter Achterberg

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.