Yagmur: ‘Rotterdam-rellen uitgelokt door Erdogan’

Het ging zaterdagavond goed mis in Rotterdam. Honderden Turkse immigranten demonstreerden tegen de weigering om twee campagne-voerende Turkse ministers Nederland binnen te laten. Univers interviewde Kutlay Yagmur, hoogleraar aan Tilburg University en gespecialiseerd in Turkse migratie, over de benarde situatie. “Nederlandse politici hadden rustig moeten blijven.”

In Turkije vindt momenteel een referendum plaats voor een aanpassing in de grondwet, waarmee Erdogan absolute macht zou krijgen. De minister van Buitenlandse zaken, Mevlut Cavusoglu, wilde campagne voeren in Nederland maar hem werd de toegang ontzegd. Volgens Mark Rutte omdat de voorgestelde grondwetswijziging Turkije in de verkeerde richting duwt. Dat schoot bij veel Turkse immigranten in het verkeerde keelgat, met onder andere de rellen in Rotterdam tot gevolg.

Om te beginnen: had de situatie in Rotterdam voorkomen kunnen worden?

“Zeker. Ik begrijp de keuzes van Mark Rutte, maar vond wel dat het optreden van de politie te hard en te extreem was. Dat is het enige wat het Kabinet in mijn ogen niet goed aangepakt heeft. Neem bijvoorbeeld de foto die nu op internet circuleert van de politiehond die een Turkse jongen bijt. Dat is niet handig en ziet er enorm ongelukkig uit. De politie had de demonstranten ook met waterkanonnen makkelijk uit elkaar kunnen drijven. Dan wordt er geen bloed vergoten en zou de situaties acceptabeler zijn geweest.

Daarnaast is het belangrijk dat de Nederlandse regering identificeert wat Erdogan wil bereiken. Hij noemt ze nazi’s en fascisten. Dat kan niet door de beugel en moet je niet accepteren. Maar het is wel belangrijk om rustig te blijven. Op die manier kun je een confrontatie tussen burgers en politie voorkomen. Erdogan is puur aan het provoceren en het is jammer dat Nederland daar voor valt. Op deze manier speel je hem in de kaart. Die minister die vanuit Duitsland naar Nederland kwam rijden? Dat is gepland. Erdogan wist precies wat er ging gebeuren en heeft baat bij de confrontatie tussen Turkse immigranten en de Nederlandse politie.

Kortom: Nederlandse politici moesten tactisch genoeg zijn om rustig te blijven zodat de situatie afgehandeld kon worden. Dat zou zorgen voor zoveel minder ongemak in alle lagen van de bevolking.”

Waarom heeft Erdogan baat bij een confrontatie tussen Turkse immigranten en de Nederlandse politie?

“De Turkse politiek exporteert hun problemen naar Europa. Erdogan dreigt het referendum, dat hem absolute macht geeft, namelijk te verliezen. Daar wordt hij agressief van. Hij weet dat hij nu de steun vanuit Europa nodig heeft en doet daarom beroep op de drie miljoen Turkse immigranten daar.

‘Erdogan bedreigt iedereen. Zo is hij gewoon.’

Erdogan bombardeert Europese landen met zijn politieke standpunten, dat is al vanaf het begin zijn tactiek. Hij zet groepen tegen elkaar op, kiest voor de confrontatie. Dat doet hij in Turkije ook. Hij controleert alles al, maar dat vindt hij niet genoeg. Hij wil absolute macht, onschendbaar worden. Daarom probeert hij Turkse immigranten tegen Europa op te zetten om zo hun stem te werven. Hij denkt dat hij ze op deze manier achter zich krijgt. Erdogan speelt telkens de slachtofferkaart. ‘Kijk eens hoe ondemocratisch ze daar zijn in Nederland.'”

Wat vindt de Turkse bevolking van de extreme handelswijze van Erdogan?

“Onnaceptabel. De Turken die ‘nee’ stemmen of niet pro-Erdogan zijn krijgen dezelfde verwensingen naar hun hoofd geslingerd als Nederland nu. Hij vergelijkt ze met terroristen, noemt ze PKK-strijders. Hij gaat recht op zijn doel af. Volle macht, geen parlementaire controle, geen juridische controle.”

Denkt u dat het hem lukt om het referendum af te dwingen?

“Als het eerlijk verloopt denk ik niet dat het gaat lukken. Turkije heeft een sterke oppositie die er kort op zit. Zij houden alles zo nauwlettend in de gaten dat als het niet eerlijk verloopt, dat zeker aan het licht komt. Ik heb vertrouwen in een eerlijk proces.”

Gaat Erdogan actie tegen Nederland ondernemen, zoals hij dat aankondigde?

“Ik denk niet dat Erdogan iets gaat doen. Hij bedreigt iedereen in de oppositie in Turkije ook. Zo is hij gewoon. Ik neem het niet serieus.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.