Ontnuchteren met serious gaming?

Je leven beteren met gamen: het klinkt als een droom, maar als het aan Wouter Boendermakers ligt zou die droom zomaar werkelijkheid kunnen worden.

Boendermakers promoveerde een aantal weken geleden op basis van zijn proefschrift over serious gaming. Serious games zijn games die een ander hoofddoel hebben dan entertainment. In het geval van Boendermakers hebben de games vaak te maken met het trainen van cognitieve vaardigheden. Die kunnen bijvoorbeeld helpen met het verminderen van alcoholgebruik.

Cognitieve impulsen

De Cheese Ninja Game is één van de serious games die Boendermakers ontwikkeld heeft. De hoofdrolspeler van de game is een ninjamuis. Zijn doel? Het verzamelen van kaasblokjes en het vermijden van katten. Bij het verschijnen van een kaasblokje komt er op de achtergrond frisdrank in beeld. Om het kaasblokje te pakken moet de speler op een toets drukken. Wanneer er een kat verschijnt, komen er ook afbeeldingen van alcohol in beeld en moet de speler niets doen. Dit zou de speler moeten trainen in het beheersen van cognitieve impulsen.

Tegenvallende resultaten

Een game die mensen van een verslaving afhelpt: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Misschien is het dat ook wel, want een daadwerkelijke mindering in alcoholgebruik heeft Boendermakers nog niet kunnen vinden. Wel werden de cognitieve vaardigheden in sommige gevallen net zo goed getraind als bij klassieke trainingsmethoden en werd de game als leuker ervaren dan deze klassieke methoden.

Duidelijke waarde

Hoewel de resultaten dus nog niet waterdicht zijn, ziet Boendermakers toch het nut in van het onderzoek. “Er zit duidelijk waarde aan het toevoegen van serious game-elementen”, vertelt hij in de Volkskrant: “Op deze manier helpen we jongeren op een leuke manier meer controle te krijgen over hun drankgebruik, zonder ze moraliserend of belerend toe te spreken. Dit onderzoek is slechts een radertje in het grotere geheel en samen komen we tot steeds betere behandelmethoden. Op lange termijn hoop ik dat we jongeren kunnen betrekken in dit onderzoek en bijvoorbeeld alcoholverslaafde adolescenten kunnen helpen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.