Rijpen

Ik krijg steeds vaker de vraag hoe lang ik nu al bezig ben met mijn bachelor. Als ik dan zeg dat ik alweer aan mijn vijfde jaar bezig ben, reageren mensen vaak verontwaardigd. Had ik niet al aan mijn Master moeten beginnen? Een baan hebben? Deze opmerkingen geven duidelijk weer hoe het gesteld is met de studentenwereld: de zucht naar snel carrière maken begint uit haar voegen te barsten.

Studenten zouden eens wat meer naar voetbalanalytici moeten luisteren, die klaarblijkelijk mijlenver voor liggen op studiebegeleiders. Deze analytici benadrukken te allen tijde dat jonge voetballers moeten ‘rijpen’ in de Nederlandse competitie. Voetballers die te snel de stap naar een grote club willen maken komen vaak van een koude kermis thuis. Ze belanden in de goot en gaan ergens in Saoedi-Arabië proberen een degelijk inkomen bij elkaar te voetballen. “Dus”, zeggen de voetbalkenners, “zorg eerst maar eens dat je een paar seizoenen laat zien dat je het niveau aankunt. Als je dan richting de 25 gaat kun je het een niveau hoger proberen.”

Studenten moeten, net als voetballers, beschermd worden voor het snelle succes. Studiebegeleiders doen er alles aan om studenten zo snel mogelijk te laten afstuderen, maar zij zien alleen geldbiljetten en een positieve beoordeling in de Keuzegids als ze de student aankijken. Er is dan ook niemand die tegen zo’n weerloze student zegt: “Hey, doe eens rustig aan man.” Ze koersen nietsvermoedend nominaal op hun bachelor af en als ze niet opletten fietsen ze binnen een jaartje ook nog door hun master heen. Na vier jaar studeren staan ze dan te popelen om voor een groot, gerenommeerd bedrijf te werken.

En natuurlijk had ik dat pad ook kunnen bewandelen. De verleiding was er heel eventjes. Maar op zo’n moment moet je sterk zijn en bedenken wat de meest duurzame weg naar de top is. En dat is uitstellen. Een stage lopen, wat nevenactiviteiten voor je studievereniging doen, een veel te leuke bijbaan nemen en een halfjaar lang alleen maar biertjes harken in je stamkroeg. Karakterversterkende activiteiten. Als je dan na een jaar of zeven je papiertjes op zak hebt, kun je op je 25e aan de bak. En dat allemaal zonder in de goot te belanden omdat je nog niet gerijpt was.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.