Wageningse studenten houden avondcolleges tegen

Het plan om avondcolleges in te voeren op Wageningen University gaat niet door. Het bestuur vindt de negatieve gevolgen voor studenten en docenten te groot. Aan Tilburg University is het nog niet gelukt de avondcolleges terug te dringen of af te schaffen.

Toen Wageningen University de plannen over avondcolleges presenteerde, stuitte dit meteen op veel weerstand van studenten. Zij klaagden over verminderde concentratie in de avond en kaartten aan dat veel studentenavonden gevuld worden met sportactiviteiten of bijbaantjes. Studenten voerden daarom actie tegen de avondcolleges.

Tilburg

Geen avondcolleges in Wageningen dus. Een opvallend verschil met Tilburg, waar avondcolleges bittere noodzaak zijn. Studentenfracties Front en SAM lieten vorig jaar weten ertegen te zijn, maar de universiteit kan niet zonder. Het laatste collegeblok is officieel van 18.45 tot 20.30u, maar het komt ook voor dat studenten tot 22.30u in de collegebank zitten. Tijmen Frie, student Organisatiewetenschappen aan Tilburg University, had afgelopen blok een werkgroep van 18.30 tot 22.30u. Hij geeft aan dat zowel studenten als docenten het tijdstip vervelend vonden.

Vooralsnog lijkt het afschaffen van avondcolleges in Tilburg ver weg. De universiteit wil groeien en het nieuwe onderwijsprofiel mikt op een uniform jaarrooster, dat volgens woordvoerder Tineke Bennema zeker niet gaat zorgen voor minder avondcolleges. De komst van het Onderwijs- en Zelfstudiecentrum (OZC) zou het aantal avondcolleges kunnen terugbrengen, maar dat moet nog worden onderzocht.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.