Aangekondigde diefstal

De boosheid van de studenten was ingecalculeerd. Ik vermoed dat minister Bussemaker zelfs de verklaring waarin ze het rapport van de commissie Van der Donk afkeurde al klaar had liggen.

Die commissie presenteerde plannen om het geld dat van studenten was afgepakt toen de basisbeurs werd afgeschaft niet langer aan hen te besteden, maar aan onderzoek en valorisatie. Kort gezegd: nog geen twee jaar nadat het leenstelsel werd ingevoerd om te kunnen investeren in onderwijs, werd het geld al ergens anders aan besteed.

Er zijn allerlei goede redenen om geld te investeren in wetenschap en toegepast onderzoek. De werkdruk onder wetenschappers is bijvoorbeeld hoog: acht op de tien wetenschappers die een FNV-enquête invulden, werkt ’s avonds of in het weekend door. En zeggen dat we in Nederland relatief veel besteden aan wetenschap zou een leugen zijn.

Natuurlijk weten ook studenten dat de Bussemaker-gelden, zoals de honderden miljoenen die het leenstelsel opleveren heten, niet tot het einde der tijden voor hoger onderwijs bestemd zullen zijn. Er gaan kabinetten komen die daar stukjes van af knabbelen.

De manier waarop de commissie Van der Donk studenten echter poogt te beroven is schaamteloos en schandelijk. Zij neemt de opbrengsten van het leenstelsel al weg bij studenten voordat die miljoenen überhaupt bij de overheid zijn binnengekomen. Het is te hopen dat Van der Donks rapport bij de coalitieonderhandelaars in de Stadhouderskamer niet eens ter tafel komt. Drie van de vier partijen die het leenstelsel invoerden en de studenten honderden miljoenen beloofden spreken daar nu over de toekomst van ons land. Wanneer zij dat nu alweer terzijde schuiven laten zie niet alleen zien lak aan studenten te hebben, dan zijn ze bovendien geen knip voor de neus waard.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.