Kees Bastmeijer vertelt over Inuit en duurzaamheid

Inuits en duurzaamheid, het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch valt er van de in zeehond-gehulde Groenlanders iets te leren, blijkt uit de lezing van Kees Bastmeijer, hoogleraar natuurconservatie en waterrecht aan Tilburg University.

Kees Bastmeijer

Kees Bastmeijer

Terwijl de meeste studenten van de zon genieten, verzamelt een select groepje geïnteresseerden zich afgelopen woensdag in Blackbox. In the mirror of the inuit is de derde uit een reeks van vier colleges over duurzaamheid, georganiseerd door studentenorganisaties AWAKE en MUSt.

Het contrast tussen de wereld die Bastmeijer beschrijft en de zonnige campus kan niet groter zijn. Een wereld waar duurzaamheid niet gewaarborgd wordt door regels en wetten, maar door geloof. Het geloof dat dieren en objecten ook een ziel hebben en dat ook gedode dieren daarom met respect behandeld moeten worden. Het geloof dat je niet meer kan jagen dan je nodig hebt, omdat spirituele krachten je volgende keer dan niks meer te jagen geven.

In hoeverre kan de Westerse maatschappij hiervan leren? Moeilijk, lijkt mij. Waar de Inuit van jongs af aan meekrijgen dat je de spirituele krachten niet van streek wil maken, ontbreekt het in de Westerse wereld aan een dergelijke prikkel om de natuur als gelijke te behandelen.

Toch is die behoefte er wel degelijk, als ik de overige studenten in het publiek hoor discussiëren. Studenten die hard werken om het gat tussen mens en natuur te dichten. Studenten die zich laten inspireren door de zelfvoorzienende levensstijl van de Inuit. Nee, onze toekomst ligt niet in het jagen op zeehondjes. Maar met hulp van fanatieke studenten als deze, kunnen we wel een voorbeeld nemen de gelijkwaardige relatie tussen Inuit en de natuur.

Update 14-7-17: De heer Bastmeijer was het niet geheel eens met de inhoud van dit verslag. Hij stuurde Univers de volgende reactie:  “Ik waardeer de aandacht van Univers voor dit onderwerp, maar (dit verslag) geeft helaas op enkele punten de discussie niet juist weer. Zo is niet helder of het om de traditionele Inuitcultuur gaat of om de huidige situatie in het Noorden en met name de indruk die wordt gewekt dat de Inuit vanwege hun geloof duurzaam waren is een gevoelig misverstand: het blijft onduidelijk of de oorspronkelijke Inuitcultuur gebaseerd was op de gedachte dat je niet meer mag nemen dan je nodig hebt (zo zijn er tegenstrijdige taboes op dit punt). Wel was er feitelijk in algemene zin sprake van ‘duurzaamheid’ vanwege de beperkte omvang van de bevolking. Dit neemt echter niet weg dat ik blij ben met de discussie die de auteur naar voren brengt:  de Inuit cultuur kan ons prikkelen om na te denken over onze relatie met de natuur. Dat was het doel van het college. Dank dus voor de aandacht!.”

 In het laatste college in de reeks zal Bas Rüter, Directeur Duurzaamheid bij Rabobank, vertellen over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemerschap. Het college zal plaatsvinden op dinsdag 16 mei van 15:00 tot 16:30 in Cz005.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.