Ook als je tijdelijk huurt, mag je tussentijds opzeggen

Ook als je tijdelijk huurt, mag je tussentijds opzeggen

Studenten die kamers huren, doen dat soms voor de afgesproken periode van bijvoorbeeld een jaar. Zo is de verhuurder verzekerd van inkomsten en zit die nergens aan vast. Maar wat als de student er tussentijds weg wil?

Nederlandse verhuurders van studentenkamers schepen buitenlandse studenten af met onwettige contracten, stelt de Woonbond in Trouw. Sinds 1 juli 2016 is het namelijk mogelijk tijdelijke huurovereenkomsten af te sluiten voor maximaal 2 jaar (zelfstandige woning) of 5 jaar (onder meer studentenkamers). In de huurovereenkomsten van buitenlandse studenten staat vaak dat ze niet tussentijds mogen opzeggen, maar dat is volgens de Woonbond in strijd met de wet.

Buitenlandse studenten die na twee of drie maanden besluiten terug te gaan naar Duitsland of Brazilië willen de huur natuurlijk onmiddellijk opzeggen. Maar als ze dat doen, zitten verhuurders met lege kamers die ze aan de straatstenen niet kwijtraken. Deze kamers zijn vaak speciaal ingericht en apart gehouden voor buitenlandse studenten.

Maand opzegtermijn

Hoe zit dit? We pakken de wet erbij, kijken op Rijksoverheid.nl en bellen met de Rechtswinkel Tilburg. Dan blijkt dat deze constructie van tijdelijke verhuur vooral handig is voor verhuurders: “Vroeger kon de verhuurder niet zeggen dat je eruit moest,” zegt Jos van Roestel, oud-docent privaatrecht aan TiU en momenteel teamleider bij de Rechtswinkel Tilburg. “Nu zitten ze niet aan de huurder vast als de termijn is afgelopen.”

Vaak is niet direct duidelijk wat een nieuwe wet in de praktijk betekent. De Rechtswinkel Tilburg heeft volgens Van Roestel nog geen studenten gehad die hier problemen mee hebben, maar de wet bestaat nog geen jaar. “De eerste gevallen zouden rond deze tijd kunnen binnenkomen, omdat huurovereenkomsten vaak worden gesloten voor een jaar.”

Toevallig hadden ze er bij de Rechtswinkel vanmorgen nog wel een discussie over. Kun je een huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds opzeggen? Dat lijkt niet direct logisch. Van Roestel: “De verhuurder maakt vaak bepaalde kosten om een huurder te vinden, zodat hij een bepaald rendement heeft.” Als een huurder eerder vertrekt, wordt het al snel een onrendabele aangelegenheid. 

“Je wil de huurder er zo lang mogelijk in hebben, zodat je zekerheid hebt”

Toch is de overheidswebsite er helder over: de verhuurder kan de huurovereenkomst niet tussentijds beëindigen. De huurder kan dat wel, binnen de opzegtermijn. Die is in principe gelijk aan de betalingstermijn, doorgaans een maand. Er gelden andere regels voor woningen die speciaal zijn bestemd voor een doelgroep, zoals studenten. Maar zelfs dan staat geschreven dat tussentijds opzeggen mogelijk is binnen de opzegtermijn. In de wet (artikel 7:271 lid 7 BW) staat bovendien dat je huurders niet mag verbieden op te zeggen. Wordt die afspraak wel gemaakt, dan geldt die gewoon niet.

Conflict

De rechter moet zich nog buigen over het conflict tussen de bond en de verhuurders, maar de conclusie lijkt nu al dat de verhuurders in het ongelijk worden gesteld. Tenzij een rechter ineens volledig afwijkt van de wet, mogen studenten de huur tussentijds opzeggen. Oók als ze een tijdelijke huurovereenkomst hebben afgesloten. De verhuurder leek beter af met de nieuwe Woningwet, maar is uiteindelijk toch de pineut. De directeur van de organisatie van studentenhuisvesters Kences Ardin Mourik vreest alvast het ergste, noteert Trouw: “Dan kunnen corporaties geen kamers meer garanderen en is het maar de vraag waar buitenlandse studenten kunnen wonen.”

Waarom de verhuurders niet gewoon hun ongelijk toegeven? Rechtswinkel-teamleider Jeroen Jaspers van de sectie Consument en Wonen lacht: “Dat zou ik ook niet doen, als ik hun was. Je wil de huurder er zo lang mogelijk in hebben, zodat je zekerheid hebt. En ik kan me voorstellen dat er wat onduidelijkheid is. Zelf heb ik de memorie van toelichting van deze wet gelezen, en toen was het niet de bedoeling dat je tussentijds kan opzeggen. Maar als ik de wet nu lees, dan lijkt het wel mogelijk.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.