Flinke groei in aanmeldingen bachelor Psychologie

Naar verwachting verwelkomt de bachelor Psychologie aankomend studiejaar 600 nieuwe studenten. Dat is 50 procent meer dan vorig jaar, toen 400 studenten zich aanmeldden. Het aantal verwachte studenten voor de Engelstalige bachelor verdubbelt zelfs: van 150 naar 300.

Psychologie blijft groeien. Dat heeft vooral te maken met de Engelstalige bachelor die vorig jaar werd opgericht. In het eerste jaar trok die bachelor al 150 studenten, nu komen daar naar verwachting van Seger Breugelmans (opleidingsdirecteur bachelor Psychologie) 300 studenten bij. “Het was even spannend of de Nederlandstalige bachelor misschien zou krimpen als de Engelstalige zo hard groeide, maar ook daar is gelukkig een groei in aanmeldingen te zien.”

Koffiedik kijken

Breugelmans zegt blij te zijn met de groei, maar pint zich niet vast op exacte cijfers: “Het kunnen ook 250 Engelstalige en 300 Nederlandstalige aanmeldingen worden. Dan zijn we misschien teleurgesteld.” Aan de andere kant: het kunnen er ook te veel worden. Op dit moment zijn er al meer dan 850 vooraanmeldingen en dat getal blijft groeien, aangezien studenten zich nog steeds voor de opleiding kunnen inschrijven.

Breugelmans: “Historisch gezien weet je ongeveer hoeveel studenten ook daadwerkelijk starten aan Tilburg University. Daarbij moet ik wel zeggen dat die inschatting moeilijk te maken is voor de Engelstalige bachelor, want die is vorig jaar pas gestart. Exacte aantallen weten we pas in augustus.”

Voorbereidingen

De vooraanmeldingen zijn flink, de daadwerkelijke verwachtingen dus wat lager. Studenten schrijven zich namelijk in aan meerdere universiteiten, waardoor de kans groot is dat zij uiteindelijk niet naar Tilburg komen. Velen zullen bijvoorbeeld mogelijk naar Nijmegen of Maastricht gaan, waar een numerus fixus geldt.

“In het ergste geval moeten we tijdelijk in de aula hoorcolleges geven”

Maar wat nu als blijkt dat een groot gedeelte van deze studenten toch aan Tilburg University komt studeren? Is de opleiding daarop voorbereid? Breugelmans zegt dat er gemakkelijk ruimte is voor 400 Engelstalige en 400 Nederlandstalige studenten, een totaal van 800 dus. “De kans is heel klein dat het er meer dan 400 per opleiding worden. Mocht dat echt het geval zijn, dan kampen we met capaciteitsproblemen, niet met een tekort aan docenten of kwaliteit. In het ergste geval moeten we tijdelijk in de aula hoorcolleges geven, of een hoorcollege meerdere keren geven.”

“Maar we zijn dit al een halfjaar aan het voorbereiden, dus ik moet zeggen dat de afdeling er het volste vertrouwen in heeft dat we aankomend studiejaar een goed jaar gaan draaien,” zegt Breugelmans. “Natuurlijk, het was even slikken toen we voor het eerst de groei in het aantal aanmeldingen zagen, maar nu hebben we alles onder controle.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.