Probleemoplossend vermogen

Bij mijn moeder op het werk hadden ze een bijzonder probleem: van al het fruit dat op kantoor werd aangeboden, waren de bananen veruit het populairst. Zo populair, dat de bananen steevast als eerste op waren en de helft van het kantoor zich teleurgesteld tevreden moest stellen met een appel, peer of kiwi. Dit ging gepaard met luid gekweel en geklaag, stel ik mij dan voor.

Godzijdank zit er op kantoor iemand met een bachelor in probleemoplossend vermogen, die de oplossing voor dit probleem wel wist:

Geen bananen meer kopen.

Filosofiestudenten mogen zich buigen over het ethische dilemma of het complete gebrek aan bananen ethischer is dan het oneerlijk verdelen ervan. Of algehele misère een betere optie is dan ongelijk verdeeld geluk. Ik studeer echter geen filosofie en vertel deze anekdote omdat ik er aan de keukentafel heel hard om moest lachen. En omdat het een briljant voorbeeld is van een non-oplossing.

Een non-oplossing ontstaat wanneer iemand een probleem signaleert, maar er vervolgens niet in slaagt om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Voorbeelden hiervan zijn de bordjes met slecht wegdek (maak het dan!) en het intussen beruchte Tilburg University Waterrantsoen tegen spiekbriefjes (ook wel ‘Watergate’ genoemd).

Het tegenovergestelde van een non-oplossing voor een probleem, is een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Tell-Sell is hier erg goed in. Er wordt een probleem geïntroduceerd waar niemand ooit last van heeft en vervolgens wordt de oplossing triomfantelijk aangedragen. Het ergste is dat je uiteindelijk ook nog gaat geloven dat je een soort zeeppompje nodig hebt voor je frisdrank, omdat een dop losdraaien toch wel moeilijk is.

Omdat de kwaliteit van Tell-Sell producten vaak te wensen over laat, is er ook nog een kans dat je uiteindelijk komt te zitten met het onvermijdelijke eindresultaat van zoveel oplossingen en problemen: een non-oplossing voor een niet-bestaand probleem. Als je dit ziet, mag je heel hard bingo roepen.

Ik dacht altijd dat ‘probleemoplossend vermogen’ zoiets is dat je op je cv zet om professioneler over te komen, zonder er een of ander certificaat voor nodig te hebben. Net als ‘Excel-vaardigheden’ en ‘openbaar spreken’, trouwens. Als ik kijk naar hoe moeilijk het blijkbaar is om met goede oplossingen te komen voor problemen, zie ik echter wel heil in een goede cursus hiervoor. Mét certificaat.

Is dat ook meteen opgelost.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.