Gewoon boer

Ik moet iets opbiechten: ik ben verslaafd aan Stardew Valley. Ik heb de laatste week van mijn vakantie doorgebracht in deze boerenleven-simulator, druk bezig met het telen van virtuele gewassen, het melken van 2D-koeien en het verkopen van mijn kaas en mayonaise. Waarom ik zoveel voldoening haal uit dit spel weet ik niet. Misschien is het omdat ik iedere dag mijn koeien, kippen en schapen kan aaien zonder bij vreemde boeren in de wei te moeten klimmen. Misschien is het omdat ik de dorpsbewoners mijn vrienden kan maken door ze gewoon heel veel kaas en melk te geven. Misschien is het omdat ik soms gewoon verlang naar een ongecompliceerd leven als boer.

Ik weet vrij zeker dat ik niet de enige ben die soms, in stressvolle tijden van tentamens, papers en presentaties, de handen in de lucht gooit en heel hard roept: “Ik wil gewoon boer worden!” Soms lig ik wakker met heimelijke fantasieën waarin ik een simpel maar vervullend boerenleven leef. Beetje koeien aaien, eieren rapen en producten met groene biologische labels erop verkopen. Heerlijk.

De beste manier om deze droom te bereiken is natuurlijk door mee te doen aan een programma als ‘Boer zoekt Vrouw’. Als je wint, krijg je een boerderij en krijg je die boer er meteen gratis bij. Wie geen zin heeft in dit agrarische dating-schouwspel kan overigens ook lid worden van de Facebookpagina ‘Vrouw zoekt boer’. Serieus. Dit is de profielfoto van deze groep. Wie wil dat nou niet?

Wanneer puntje bij paaltje komt, vrees ik echter dat mijn boerencarrière nooit verder zal komen dan een succesvolle virtuele boerderij en twee niet-virtuele konijnen in de achtertuin. Het boerenleven is immers niet zo florissant als in mijn fantasieën: naast belastingen en regelgevingen, komen inmiddels ook drones, ingewikkelde machines en enorme enge voertuigen kijken bij het boerenbestaan. Daarnaast ben ik met mijn hypochondrie, beperkt technisch inzicht en angst voor grote voertuigen ook ietwat ongeschikt voor een leven als boer. Nee, ik houd het voorlopig toch bij mijn academische studentenbestaan

en mijn virtuele boerderij, natuurlijk.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.