Maak het uit!

Je gaat in Tilburg studeren, besluit op kamers te gaan. Maakt vriendinnen, ontmoet leuke jongens, gaat bij een vereniging. Je bent er klaar voor. Thuis blijft je vriendje achter.

Hij zit met zijn handen in het haar. “Waarom ga je op kamers? Huren is geld weggooien, dat weet je toch? En waarom die vereniging? Moet je echt drie keer per week stappen? Wie is die jongen op de foto? Waarom kom je doordeweeks niet een avondje terug naar Budel, zodat we elkaar kunnen zien?”

Je vriendje blijft lekker bij zijn ouders wonen. Zijn eten wordt klaargemaakt, zijn kleertjes gestreken en handdoekjes gewassen. Hij snapt niet dat jij onder de vleugels van je ouders vandaan vliegt. Het studentenleven inspringt. Tilburg ontdekt. Geld leent om te zuipen. Kortom: plezier maakt. Jij wilt L-E-V-E-N.

En dan zit je plots in een lastige situatie. Je houdt van je vriendje, maar houdt er nog meer van jezelf te ontwikkelen. Een leven op te bouwen in Tilburg met nieuwe, leuke mensen. Langzaam groei je uit elkaar, jullie snappen steeds minder van elkaars leven en elkaars keuzes. De relatie is wankel, maar houdt nog even stand. Na twee jaar maak je het uit. Het voelt goed. Je voelt je vrij. Maar je beseft dat het te laat is. Je hebt de eerste twee jaar van je studentenleven niet geleefd zoals jouw vrijgezellen vriendinnen dat deden. En dat knaagt.

Het overkomt je. Fouten maken is niet erg. Maar soms is voorkomen beter dan genezen. Daarom: Maak. Het. Uit. Zo snel mogelijk. Je krijgt er geen spijt van, geloof me. Wat stelt die verkering nou voor? Jullie zijn achttien. Wat weten jullie van het leven? Ga eerst eens studeren, voordat je weer aan een vriendje begint.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.