(ont)groenen

Groen is een rage, het nieuwe quinoa. MVO, upcycling, ciculaire economie, gooi het in een gesprek en je bent het mannetje of vrouwtje. Dat met mooie termen en afkortingen een fysieke tekortkoming te compenseren is, maar toch, alle managers hangen aan je lippen.

Groen dus, en iedereen draagt zijn steentje bij. Studenten stoppen met ontgroenen, zodat iedereen lekker groen blijft. Vindicat gaat in plaats daarvan sushitenten verbouwen (had op z’n minst groene zeewierbladen op de muur achtergelaten…). Ook bij onze Amsterdamse vrienden klinkt de roep om te stoppen met ontgroenen. En in Tilburg deden we er toch al niet echt aan mee, want we zijn als Brabantse boerenkinkels toch de braafste jongetjes van de klas.

Ook de NS rijdt tegenwoordig groen, en dan niet alleen bij groen licht. In theorie, want zodra er groen op de rails ligt, rijdt er ineens een stuk minder. Nee, zonder dollen, ze rijden op 100% windstroom. Behalve als het te hard waait, want dan rijden ze nog niet vanwege de bomen en weggewaaide spoorstudenten in de bovenleiding. Enfin, ook de gemeente doet een duit in het zakje: de Oude Warande, dat bos achter de campus waar de upperclass in de Faculty Club wilde feestjes organiseert, krijgt een monumentstatus en blijft dus groen. 

Maar waar studenten, de NS en de gemeente voor groen gaan, lijkt de universiteit deze vergroeningshype gemist te hebben. Hoezo? Omdat onze universiteit moet groeien. Dus waar tot voor kort de bloemen uit de vruchtbare, groene campusgrond schoten, zijn dat nu vooral picknicktafels en extra werkplekken. En dat is nog maar het begin, want aan een picknicktafel verzorg je geen hoorcollege. De groene campus moet dus volgebouwd worden.

Voor een deel wordt dat al gedaan. Als ik uit het raam kijk, zie ik mijn groene uitzicht veranderen in een grijze muur, het OZC. Maar daarmee hebben we nog geen 20.000 klapstoeltjes voor studenten. Daarom wordt de universiteit uitgebreid met “een beperkt aantal strategisch gekozen extra locaties buiten de campus”. Ach, daar kunnen we in ieder geval 100% groen naartoe reizen met de NS.

Maar ik geef tegengas, op de barricaden van mijn bureaustoel. Hoe? Ik heb een cactus gekocht en schrijf tegenwoordig in het groen. Ontgroenen, bah, ik heb er nooit van gehouden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.